Grad Varaždin, nakon Banfice, sufinancira priključke na optičke vodove u Kućanima i Zbelavi

vv | 1.12.2020. u 18:45h | Objavljeno u Našim krajem

Nastavlja se postavljanje i izgradnja optičke mreže u varaždinskim gradskim, odnosno prigradskim naseljima. Nakon Banfice, optički vodovi postavljaju se u jugoistočnom dijelu grada, a Grad Varaždin će i tu sufinancirati priključke na ove vodove koji, uz ostalo, omogućavaju širokopojasni Internet svim domaćinstvima, koja za to budu zainteresirana.

-Tvrtka Econet, koja je dobila suglasnosti, Hakoma, gradi vodove kroz sva tri Kućana, kao i Zbelavu. Svim građanima platit ćemo priključak od glavnog voda do uređaja u njihovim kućama, kao što smo napravili i na Banfici, a sve bi trebalo biti gotovo kroz šest do osam mjeseci,  rekao je danas varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok u Kućanu Gornjem.

Građane tih naselja pozvao je da se jave na vrijeme kako bi im se mogli osigurati uređaji.

-Svi će doma dobiti obavijesti iz našeg Centra kompetencija za obnovljive izvore energije. Oni koji se izjasne, dobit će na korištenje potreban uređaj. Vjerujem u dobar odaziv jer je interes ovdje bio veliki  i zbog poduzetnika, pojasnio je Čehok te napomenuo da će se za priključak i uređaj iz gradskog proračuna izdvojiti 700 kuna po domaćinstvu.

Nakon što završe radovi u Kućanima, koji su krenuli od Kneginečke ulice i došli su do, Čehok je najavio nastavak izgradnja optičke mreže i u svim ostalim dijelovima Varaždina.

-Najavili smo da će mreža biti gotova kroz četiri godine, ali više će trebati, kako zbog epidemije korona virusa, tako i rješavanja pravnih pitanja s HT-om. No, i dalje smo posvećeni cilju da omogućimo uvođenje optičke mreže  u svako domaćinstvo. Mislim da je to dobra stvar, puno više nego što su do sada građani imali jer su teško mjerljive brzine bakrenim žicama i svjetlovodima, odnosno zrakom, naglasio je Čehok te napomenuo da će građani sami ugovarati operatere raznih usluga koje se danas pružaju zahvaljujući brzim optičkim vodovima, kao što je kabelska televizija, brzi internet i slično.