Grad Novi Marof donio prvi proračun u eurima "težak" preko 11 milijuna eura, u planu brojni projekti Foto: Grad Novi Marof

Grad Novi Marof donio prvi proračun u eurima "težak" preko 11 milijuna eura, u planu brojni projekti

Varaždinske vijesti | 23.12.2022. u 17:50h | Objavljeno u Našim krajem

Gradsko vijeće Grada Novog Marofa na svojoj je posljednjoj ovogodišnjoj sjednici donijelo proračun za 2023. godinu s projekcijama za 2024. i 2025. godinu.

Riječ je o prvom proračunu u eurima vrijednom preko 11 milijuna eura, a da je on razvojan potvrdio je i gradonačelnik Siniša Jenkač naglasivši kako to dokazuje broj planiranih projekata.

Da je Grad Novi Marof itekako uspješan u povlačenju sredstava iz vanjskih izvora financiranja i europskih fondova potvrđuje činjenica da ona čine više od polovice proračunskih prihoda.

- Proračunom za iduću i projekcijama za naredne dvije godine planiran je veći broj investicija bitnih za daljnji razvoj Grada, a jedna od najvažnijih svakako je rekonstrukcija i dogradnja našeg dječjeg vrtića što je ulaganje u budućnost u pravom smislu te riječi – rekao je gradonačelnik Jenkač.

U idućoj godini u planu je nastavak ulaganja u utvrdu Grebengrad koja je od nemjerljivog značaja za daljnji razvoj turizma na području Novog Marofa, ali i poticanja na zdravi način života te bavljenje sportom i rekreacijom. Osim toga, Grad će po nerazvrstanim cestama postaviti i turističku prometnu signalizaciju kako bi obilježio turističke destinacije na svom području.

Iduće godine planira se realizirati čitav niz komunalnih projekata, što potvrđuje i program gradnje komunalne infrastrukture vrijedan čak 3 milijuna eura. Tako je u planu izgradnja i proširenje javne rasvjete diljem Grada, izgradnja kanalizacije, odvodnje i vodovoda, izgradnja i uređenje prometnica, asfaltiranje nerazvrstanih cesta u svim naseljima na području Grada, izgradnja potpornog zida na groblju u Oštricama i izgradnja poduzetničkog centra.

- Tu su i izgradnja pješačke staze u Remetincu, izrada projektne dokumentacije za izmjenu regulacije prometovanja u Zagorskoj ulici, izrada glavnog projekta za rekonstrukciju ulice iza autobusnog kolodvora i izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju Oštričke ulice do križanja na budućoj obilaznici – objasnio je Jenkač.

Osim u komunalnu, ulagat će se i u društvenu infrastrukturu kroz daljnje uređenje društvenih domova koji su bitan čimbenik unapređenja društvenog života u Gradu Novom Marofu čije je administrativno područje veoma raštrkano.

- Kako bismo unaprijedili kvalitetu života svih građana, neovisno o tome žive li u rubnim naseljima ili u centru, uz modernizaciju prometnica diljem cijelog našeg područja u planu je i izgradnja i razvoj širokopojasnog interneta. Osim za građane, ovaj projekt je neophodan za daljnje privlačenje poduzetničkih inicijativa – poručio je čelni čovjek Novog Marofa.

Upravo u tom smjeru idu još dvije odluke donesene na sjednici. Naime, odlukom gradskih vijećnika osnovane su Poduzetnička zona Novi Marof – Ključ te Poduzetnička zona malog i srednjeg poduzetništva kod autobusnog kolodvora u Novom Marofu čijem će popunjavanju doprinijeti i skori završetak novomarofske obilaznice.

Uz program javnih potreba u sportu za što će Grad iduće godine izdvojiti 132 tisuće eura, pred realizacijom je izgradnja Sportskog centra u Novom Marofu za što je u proračunu za iduću godinu osigurano 260 tisuća eura, a u planu je i daljnje ulaganje u sportske i rekreacijske objekte što potvrđuje da Novi Marof veliku pažnju posvećuje sportu i rekreaciji.

Na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća zaključeno je kako je stanje sustava civilne zaštite zadovoljavajuće, no s obzirom na izazovna vremena u kojima su svijet, Europa i Hrvatska suočeni s brojnim sigurnosnim ugrozama, u planu je daljnje ulaganje u sustav, opremu i osposobljavanje operativnih snaga radi radi žurnog i pravodobnog odgovora na svaku potencijalnu opasnost.

Spomenimo i kako je posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća bila prilika za zahvalu onima bez kojih danas ne bi bilo samostalne i neovisne Republike Hrvatske – hrvatskim braniteljima s područja Grada Novog Marofa. Tako su uručena javna priznanja šestorici pripadnika 1. A brigade ZNG Tigrovi koji su u vrijeme Domovinskog rata bili žitelji bivše općine Novi Marof, a zarobljeni su i odvedeni u srpske koncentracijske logore.

To su Željko Halužan, Stjepan Husaina, Danijel Kadi, Đuro Koščak, Damir Mlinarić i Mario Šafran kojima su priznanja dodijelili gradonačelnik Jenkač i predsjednik Gradskog vijeća Mladen Benjak zahvalivši im na doprinosu, ali i žrtvi koju su podnijeli.