Grad Ludbreg kupuje tzv. “mjenjačnicu”, odluka prihvaćena na Gradskom vijeću

vv | 2.10.2024. u 14:21h | Objavljeno u Našim krajem

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Ludbrega prihvaćena je odluka o kupnji zgrade koja je bila sastavni dio nekadašnjeg mlina na rijeci Bednji. Ovim će Grad Ludbreg nastaviti uređenje tog dijela. Naime, Gradsko vijeće Grada Ludbrega je u lipnju 2021. godine donijelo Odluku kojom je odobrilo kupnju pomoćnih zgrada mlina, tzv. „pekare“, na a na toj je lokaciji proveden projekt rekonstrukcije postojeće dvije zgrade radi razvoja projekta “Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području – LORI”, koji se sastoji od „Newton učionica“, specijalizirana učionica za STEM program – učenje u znanstvenom i tehnološkom području gdje se nalaze učionice, predavaonice, laboratoriji, prostorija za simulator letenja i uredi, a u pripremi je rekonstrukcija još jedne zgrade tzv. „pekare“ u novu gradsku knjižnicu.

Ovom Odlukom odobrava se daljnja kupnja pomoćne zgrade mlina, tzv. „mjenjačnice“ koja se sastoji se od industrijske zgrade s 262 m2 i gospodarskog dvorišta sa 172 m2, ukupne površine od 434 m2, a pravo građenja sastoji se od tzv. „strojarnice“ smještene iznad mlinskog kanala i spaja tzv. „mjenjačnicu“ sa zgradom mlina. Sve te nekretnine čine gospodarsku cjelinu starog mlina u Ludbregu i kao takve predstavljaju potencijal za razvoj projekta muzejskog, obrazovnog, kulturnog i turističkog centra i revitalizacije industrijske baštine.

Grad Ludbreg tako će za 250.000 eura kupiti još jednu zgradu bivšeg kompleksa, tzv. Mjenjačnicu, odnosno prostor na kojem su stanovnici mijenjali žito u brašno. Uređenje zgrade „Mjenjačnice“ planira se prijaviti na Poziv Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i imovine za Pilot projekt razvoja zelene infrastrukture i kružnog gospodarenja prostorom i zgradama.

- Cilj projekta je revitalizirati tzv. brownfield lokaciju primjenom rješenja temeljenih na prirodi, energetskoj održivosti i razvoju otpornosti na klimatske prilagodbe kako bi se objekt ponovno vratio u upotrebu. S obzirom na to da se radi o lokaciji u neposrednoj blizini STEM centra LORI, buduće gradske knjižnice i interpretacijskog centra Kuća rijeke Bednje, obnovljena zgrada bit će u funkciji navedenih sadržaja te će s njima činiti novi društveni centar Ludbrega. U zgradi će se nalaziti izložbeni prostor posvećen nekadašnjoj hidroelektrani koja je funkcionirala u zgradi, suvenirnica, kantina, prostor za sastanke i radionice. Postoji još zgrada u tom kompleksu, koje su u vrlo lošem stanju, a da bi ono što je planirano tamo do kraja funkcioniralo, potrebno bi bilo i ostale zgrade dovesti u funkciju ili barem izvana urediti. U dugoročnom je planu otkup i ostatka kompleksa nekadašnjeg Mlina, međutim zbog složenim imovinsko-pravnih odnosa na predmetnoj čestici, taj će proces vjerojatno potrajati još neko vrijeme - objasnili su iz Grada Ludbrega.

Vijece12-scaled.jpg