Grad Lepoglava Foto: Grad Lepoglava

Grad Lepoglava dodijelio bespovratne potpore gospodarstvenicima

VV | 5.7.2020. u 10:00h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon mjera koje je u ovoj godini donio kako bi pomogao gospodarstvenicima u vrijeme krize izazvane epidemijom koronavirusa, Grad Lepoglava nastavlja provoditi i one gospodarske mjere kojima kontinuirano, već nekoliko godina, pomaže gospodarstvenicima s gradskog područja. Tako je i ove godine proveden natječaj za dodjelu bespovratnih potpora za poticanje razvoja malog gospodarstva na gradskom području u okviru kojeg je potpore ostvarilo 29 gospodarstvenika s područja Grada Lepoglave.

Dobitnici gradskih potpora potpisali su ugovore s Gradom Lepoglavom na svečanosti održanoj 1. srpnja u lepoglavskom Domu kulture. Tom je prigodom gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuo da je gospodarstvo važan temelj razvoja Grada Lepoglave koji prati rad i aktivnosti gospodarstvenika na temelju čijih je zahtjeva i pokrenut ovaj program gradske pomoći razvoju gospodarstva na gradskom području za koji je Grad Lepoglava ove godine izdvojio 300.000 kuna.

- Ove potpore namijenjen su gospodarstvenicima s manje od 10 zaposlenih. Smatramo da upravo njima treba pružiti pomoć jer oni veći imaju prigode javljati se na natječaje na državnoj i europskoj razini u okviru kojih se dodjeljuju znatno veća sredstva. Ovaj natječaj koji smo proveli maksimalno ga pojedostavivši kako bi se gospodarstvenici što lakše prijavili na njega, generirao je investicije u visini od gotovo milijun kuna. Vjerujem da su te investicije potaknule i nova zapošljavanja. A nova zapošljavanja znače i smanjenje broja nezaposlenih kojih je na području Grada Lepoglave manje od 200 - istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalivši gospodarstvenicima što doprinose smanjenju navedene brojke.

Podsjetio ih je i na mjere koje je Grad donio u vrijeme krize izazvane epidemijom koronavirusom. Potpore su se odobravale u visini do 50% prihvatljivih troškova s time da je maksimalni iznos sredstava potpore po jednom korisniku iznosio najviše 15.000 kuna. Dodjeljivale su se za sufinanciranje nabavka opreme i inventara te ulaganja u standarde kvalitete. Također, gospodarstvenici su mogli ostvariti i potporu, u maksimalnom iznosu od 5.000 kuna za sufinanciranje nastupa na sajmovima, izložbama te izradu promotivnih materijala.

Dodjelu bespovratnih potpora gospodarstvenicima u Gradu Lepoglavi pohvalili su predsjednik Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić i predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Ivanec Darko Lončar.

Predsjednik Županijske komore Varaždin je istaknuo da Komora podupire ovakve aktivnosti kojima se direktno pomaže gospodarstvenicima istaknuvši pri tom i važnost indirektnih mjera kao što su potpore samim građanima. Tim se mjerama, koje također provodi Grad Lepoglava, osiguravaju uvjeti da se na nekom području zadrže ljudski resursi važni za razvoj gospodarstva.

Predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Ivanec Darko Lončar ovom je prigodom poručio da bi i druge jedinice lokalne samouprave trebale slijediti primjer Grada Lepoglave kad je riječ o potporama gospodarstvenicima.

Želeći osnažiti suradnju Grada Lepoglave i gospodarstvenika, gradonačelnik Škvarić je najavio i osnivanje posebnog savjeta za gospodarstvo pozvavši pri tom gospodarstvenike da se uključe u njegov rad.

potpore_gospodarstvenicima_07.jpg

potpore_gospodarstvenicima_05.jpg

potpore_gospodarstvenicima_06.jpg

potpore_gospodarstvenicima_03.jpg

potpore_gospodarstvenicima_04.jpg

potpore_gospodarstvenicima_02.jpg

potpore_gospodarstvenicima_01.jpg