Grad Ivanec traži pravedan model potpore roditeljima za smještaj djece u vrtiće

vv | 1.3.2024. u 18:00h | Objavljeno u Našim krajem

- Grad Ivanec traži model kojim će omogućiti da svi roditelji s podjednakim primanjima za istu uslugu smještaja svoga djeteta u predškolskoj ustanovi plaćaju podjednako, neovisno o tome pohađa li dijete gradski ili privatni vrtić ili obrt za obavljanje djelatnosti dadilja i neovisno o tome pohađa li vrtić na administrativnom gradskom području ili na području susjednih općina i gradova. Za Grad svako dijete vrijedi jednako i po pitanju sufinanciranja smještaja djeteta u vrtić ne želi si dopustiti donošenje diskriminirajućih odluka. Očekujemo da ćemo ovu tematiku riješiti tijekom ožujka te do travnja korigirati postojeću gradsku Odluku o utvrđivanju mjerila za sufinanciranje predškolskog odgoja djece u dječjim vrtićima i kod dadilja na način da vam olakšamo postojeću situaciju. Time će se ujedno nastojati ispraviti velika nepravda proizašla iz Vladine Uredbe, kojom su osigurana fiskalna sredstva za ekonomsku održivost dječjih vrtića, a čija je primjena, iako je proizašla iz dobre namjere,  u praksi izazvala kaos, diskriminaciju i nepravdu - smatra Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca, koji je to priopćio okupljenim roditeljima na sastanku održanom u srijedu, 28. veljače u Projektnom uredu Ivanec, čiji mališani pohađaju privatne vrtiće (ponajviše DV Bambi), a koji su se našli pogođenima poskupljenjem smještaja djece od početka ove godine.

Naime, Grad Ivanec ekonomsku cijenu smještaja za 2024. u gradskom Dječjem vrtiću Ivančice nije povećao te ona i dalje iznosi 233 eura (nije se mijenjala od 2019.). Međutim, privatni vrtići (na čije cijene Grad nema utjecaja), od početka ove godine su dosta poskupjeli (cijene se kreću do čak 380 € mjesečno), što je uvelike pogodilo njihove roditelje.

Smatrajući da im u pokrivanju dijela naraslih troškova treba participirati Grad te pitajući što je s fiskalnim sredstvima koje država doznačava za ekonomsku održivost vrtića i ne bi li im iz tih sredstava mogao pokriti dio povećanih troškova, inicirali su sastanak s predstavnicima Grada.

20240228_190542_resized.jpg

Na sastanku je pročelnica Irena Kresonja nazočnima pojasnila Vladinu Uredbu i problem koji je prouzročila te Grad Ivanec dovela u poziciju da zbog loše koncipiranih odredbi, a čija je posljedica faktička diskriminacija djece, sada mora osmišljavati novi model i formule kako bi izbjegao ne samo diskriminaciju djece, već i ustavne tužbe i dvostruko financiranje.

Država je za pedag. god. 2023./2024. za svu djecu smještenu u vrtiće osigurala sredstva za ekonomsku održivost vrtića. Sredstva se dodjeljuju gradovima i općinama, a Gradu Ivancu je za to pripalo cca 244.000 € godišnje ili oko 20.000 € mjesečno. Grad Ivanec na svom području ima ukupno 578-ero djece koja pohađaju vrtić. Od toga ih 368 pohađa vrtiće na području grada Ivanca (gradski i privatni), 197 ih ide u vrtiće u susjednim gradovima i općinama, dok ih još 13 smješteno u obrtu za dadilje.

20240228_183508_resized.jpg

- I tu dolazimo do problema. Grad Ivanec je od države dobio sredstva samo za 368-ero djece koja idu u vrtiće na području Ivanca, ali ne i za onu koja idu u vrtiće u susjednim JLS-ovima. Također, Vladina Uredba diskriminira djecu upisanu kod dadilja, ona su iz nje isključena. A sredstva za 197-ero djece s ivanečkog područja, koja pohađaju 23 vrtića u 9 susjednih sredina nije dobio Grad Ivanec, već oni gradovi i općine u kojima ona pohađaju vrtić. Iako su njihovi čelnici doznačena državna sredstva dužni raspodijeliti i za ivanečku djecu, oni to odbijaju učiniti, već su taj novac raspodijelili samo djeci svoga područja. Pokušali smo od njih dobiti povratne informacije o tome da li dobivena sredstva raspodjeljuju na našu djecu, međutim, od devet gradova i općina očitovala su se samo dva i njihov odgovor bio je negativan - izvijestio je Batinić.

Iz Grada Ivanca tvrde da financijski preračunato, ispada da  država samo za 368-ero djece koja pohađaju gradski i privatni vrtić na području grada Ivanca (ne i obrt za dadilje) doznačila po 55 eura. Međutim, ostaje pitanje što s ostalih 210 ivanečkih mališana koja idu u vanjske vrtiće i kod dadilja pa kad se spomenuti iznos raspodijeli na svih 578, onda je to 35 € po djetetu. Međutim, za neke vrtić uopće nije poskupio, dok za druge jest i to u različitim iznosima pa je i pronalaženje jedinstvene formule za rješenje toga problema teška zadaća.

- I upravo tu je fokus problema i to je problematika na čijem rješavanju Grad intenzivno radi i čije će se rješenje sigurno iskristalizirati idućih dana, uz opetovanu napomenu gradonačelnika da neće dopustiti da ikoje dijete bude diskriminirano, bez obzira na to koji vrtić pohađa - istaknuli su iz Grada Ivanca.

20240228_183529_resized.jpg

Označeno u