Grad Ivanec: Stare vodovode zamjenjuje 10,5 km novih cjevovoda Foto: B. Težak

Grad Ivanec: Stare vodovode zamjenjuje 10,5 km novih cjevovoda

vv | 31.5.2024. u 12:20h | Objavljeno u Našim krajem

Na dionicama u naseljima i ulicama u obuhvatu gradnje kanalizacijskog sustava Aglomeracija Ivanec, u tijeku su opsežni radovi koji obuhvaćaju polaganje čak 10,5 km novih vodovoda.

Radovi na polaganju glavnog cjevovoda završili su u Ulici A. Cesarca (slijedi i izvedba priključaka), gdje je položeno oko 400 metara vodovodnih cijevi. Trenutačno se radi u naselju Knapić te u Ulici Jezerski put, a prema informaciji Ivkom voda Ivanec, investitora ovoga projekta, slijedi i rekonstrukcija vodovoda u naselju Punikve, gdje će se polagati najdulja vodovodna dionica.

Rekonstrukcije vodovoda izvodit će se i u Kaniži, Kaniži-Gečkovcu, Vuglovcu, Kraševcu, u Ulici braće Radića, u Vinogradskoj ulici, u Ulici Otokara i Pavice Hrazdira te u Ulica Bistrica. Polaganje novih vodovoda je nužnost, jer sadašnji su stari više od 50 godina, a česta puknuća cijevi dovode do velikih gubitaka vode i poremećaja u vodoopskrbi.

Zašto se tako dugo čekalo?

Važno je naglasiti da se ovi radovi izvode na dionicama na kojima je nova kanalizacija već postavljena u sklopu projekta Aglomeracije. Međutim, te ulice nakon obavljenih radova nisu sanirane ni asfaltirane upravo zato što se očekivalo da će ubrzo nakon kanalizacije krenuti i radovi na zamjeni dotrajalih vodovoda.

Međutim, očekivanja da će se u nekom razumnom roku preko Hrvatskih voda riješiti financiranje rekonstrukcije 10,5 km vodovoda nisu se ostvarila, a niti je bilo dopušteno da se radovi na vodovodima izvode usporedo s onima na kanalizaciji. Umjesto toga, čekanja na dozvole i provedbe procedura od strane birokratiziranog državnog aparata odužila su se izvan svih granica razuma, na gotovo dvije godine.

A za vrijeme dok su se čekala očitovanja Hrvatskih voda i stav o tome hoće li odobriti financiranje vodovoda, građani su trpjeli (i još trpe) prašinu, blato, šljunak, udarne rupe i štete na vozilima i privatnoj imovini, što s punim pravom izaziva njihov revolt i ogorčenje.

Radovi intenzivirani

U međuvremenu su ugovorom s Hrvatskim vodama osigurana sredstva za vodovode, a nakon što su riješeni i problemi s plaćanjem izvođačima, sada su se radovi napokon intenzivirali. Nakon polaganja vodovoda i izvedbe priključaka slijedi sanacija i asfaltiranje svih raskopanih prometnica. Završetak svih planiranih 14 dionica vodovoda očekuje se do kraja 2024. godine.

Projekt vodovoda „težak“ je cca 1,4 milijuna eura; od toga se 80% osigurava iz EU sredstava (NPOO), dok po 10% osiguravaju Hrvatske vode i Ivkom vode.