Grad Ivanec kreće u realizaciju projekta modernizacije javne rasvjete u vrijednosti 20 milijuna kuna Foto: Grad Ivanec

Grad Ivanec kreće u realizaciju projekta modernizacije javne rasvjete u vrijednosti 20 milijuna kuna

Varaždinske vijesti | 23.9.2022. u 16:30h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Grad Ivanec kreće u realizaciju projekta modernizacije javne rasvjete na cijelom svom administrativnom području, po ESCO modelu.

Projekt je težak oko 20 milijuna kuna, a njime je predviđena zamjena postojećih svih svjetiljki novim, energetski učinkovitim LED svjetiljkama.

Modernizacija, uštede...

Glavni cilj projekta jest modernizacija javne rasvjete, značajne uštede u potrošnji električne energije i održavanja te bitno manji izdaci za gradski proračun, što je itekako važno u aktualnoj energetskoj situaciji.

Konkretno, sada je na cijelom gradskom području instalirano oko 2.900 svjetiljki (od kojih je 300 LED-ica),  a postavljene su na svakom drugom stupu. Po novom modelu predviđeno je postavljanje oko 5.000 svjetiljki, i to na svakom stupu, u svim naseljima.

Pošto je riječ o golemom projektu, čija vrijednost uvelike premašuje propisani EU prag (5,64 milijuna kuna), Grad Ivanec će ovu veliku javnu nabavu prvi put objaviti u Službenom listu Europske Unije.

10024.jpg

Poručeno je to s kratke prezentacije projekta modernizacije javne rasvjete na području cijelog grada, koja je jučer održana u Gradskoj vijećnici Ivanec.

Nazočili su joj gradonačelnik Milorad Batinić, predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras, predstavnici gradskih upravnih odjela, Dario Kornet, predstavnik tvrtke projektanta Tesla d.o.o. Ivanec te Novak Nenad iz tvrtke CTING d.o.o. Lepoglava, koja izrađuje natječajnu dokumentaciju i stručni je konzultant za tehnički dio postupke javne nabave.

Naime, u cilju smanjenja troškova javne rasvjete, Grad Ivanec je 2021. godine dao izraditi projektnu dokumentaciju za modernizaciju javne rasvjete.

Energetska kriza

Zbog energetske krize i značajnog rasta cijena električne energije, Grad je krenuo i s izradom natječajne dokumentacije za realizaciju ovoga projekta.

- Razmatrano je više modela financiranja, pri čemu se za Grad, kao najpovoljniji, pokazuje ESCO model, u kome tvrtka pružatelj energetske usluge ugrađuje novu opremu i optimizira energetski sustav. Time se smanjuju i troškovi električne energije i troškovi održavanja, pri čemu odabrana tvrtka preuzima rizik i financira projekt, dok Grad u periodu od 10 godina plaća ESCO tvrtki energetsku uslugu. Primjenom ovog projekta ostvarit će se značajne uštede u potrošnji električne energije, a veći dio otplate financirao bi se iz ostvarenih ušteda – poručio je gradonačelnik Batinić.

10026.jpg

Iako je Vlada sada zamrznula cijene električne energije, smatra se da je njeno poskupljenje nakon 1. travnja iduće godine neminovno.

Stoga Grad, kako bi preduhitrio ogroman porast troškova javne rasvjete i izbjegao šokove zbog računa s kakvima se mnogi gradovi već suočavaju, te ostvario visoke novčane uštede za gradski proračun, odmah kreće u realizaciju ovoga projekta.

U kontekstu svega rečenog, i Z. Đuras (kojemu je ova tematika bliska i slijedom struke kojom se bavi) podržao je ovaj projekt i složio se da Grad s natječajem krene što prije.