Grad Ivanec građanima novčano pomaže u radovima na energetskoj obnovi obiteljskih kuća Foto: B. Težak

Grad Ivanec građanima novčano pomaže u radovima na energetskoj obnovi obiteljskih kuća

VV | 24.1.2021. u 15:00h | Objavljeno u Našim krajem

U skladu s Programom povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća na području grada Ivanca koje je donijelo Gradsko vijeće, Grad Ivanec je raspisao Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava građanima za sufinanciranje energetske učinkovitosti postojećih obiteljskih kuća.

Na dodjelu sredstava mogu računati građani koji energetsku obnovu financiraju sami, bez drugih javnih izvora financiranja i takvima će Grad energetsku obnovu sufinancirati u vrijednosti 5% od ukupnih troškova. Na taj način želimo Grad želi izaći u susret onim građanima koji su se prošle godine potrudili pribaviti svu potrebnu dokumentaciju i koji su željeli energetski obnoviti svoje objekte, ali nisu uspjeli u apliciranju na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Pod obiteljskom kućom podrazumijeva se zgrada koja je zakonita, koja nije dograđivana ili mijenjana u odnosu na akt koji dokazuje njenu zakonitost, u kojoj je više od 50% bruto površine namijenjeno za stanovanje te ona koja ima maksimalno tri stambene jedinice i građevinsku bruto površinu do 600 m2. Isto tako, prijaviti se mogu samo obiteljske kuće koje su energetskog razreda D ili lošije, a što vlasnici dokazuju energetskim certifikatom.

Grad će financirati tzv. opravdane troškove projekta energetske učinkovitosti i to do maksimalno opravdanog troška (iskazanog u posebnoj tablici), a to su: toplinska izolacija vanjske ovojnice (vanjski, kosi ili ravni krov, izolacija stropa prema negrijanom tavanu, pod) i zamjena vanjske stolarije (oboje do iznosa od 5.000 kuna).Sufinancirat će i ugradnju Sunčanog toplinskog sustava i kotlova na sječku/pelete iznosom do 1.812,50 kn, ugradnju dizalica topline svotom do 2.437,50 kn, a ugradnju fotonaponskog sustava svotom do 4.562,50 kuna.

Ukoliko pak građanin koristi više mjera za povećanje energetske učinkovitosti obiteljske kuće, Grad će takvim korisnicima dodijeliti sredstva u maksimalnom iznosu do 10.000 kuna.

Javni poziv objavljen je na internetskim stranicama Grada Ivanca i u njemu su dostupne sve druge informacije o obaveznoj dokumentaciji te načinu podnošenja zahtjeva.

Zahtjevi se podnose na posebnom obrascu i dostavljaju se elektroničkim putom na e-mail adresu: grad@ivanec. hr ili putem pošte na adresu Grad Ivanec,Trg hrvatskih ivanovaca 9b. Rokovi za dostavu zahtjeva počinju teći od 1. veljače 2021. godine, a završavaju objavom obavijesti o zatvaranju javnog poziva.

Svi korisnici će s Gradom zaključiti ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, s time da su građani prijavljenu mjere energetske učinkovitosti obvezni realizirati u roku 12 mjeseci od dana potpisivanja ugovora.