FOTO Gljivarijada u gradskom parku Ivanec: Tartufa ima i na ivanečkom području! Foto: Viktor Hranić

FOTO Gljivarijada u gradskom parku Ivanec: Tartufa ima i na ivanečkom području!

TB/VV | 16.10.2022. u 17:47h | Objavljeno u Našim krajem

Na ivanečkom se području nalazi niz podzemnih gljiva, ali nisu komercijalizirane, pojasnio je stručnjak za tartufe

U ivanečkom gradskom parku subota je bila rezervirana za ljubitelje gljiva (i kestena).

- Riječ je o drugoj po redu gljivarskoj izložbi u Ivancu. Ovu hvalevrijednu inicijativu Gljivarskog društva Grad Ivanec je podržao financijski i logistički, a ove godine se uključilo veći broj OPG-ova, kao i udruga - rekao nam je zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, istaknuvši kako će iduće godine manifestaciju podići na još jednu višu razinu.

Posjetitelji su u parku mogli vidjeti veliku izložbu gljiva na otvorenom, predavanje o gljivama, kušati gljivarski gulaš,  tradicionalnu kolinjsku juhu ili friško pečene kestene na plehu, razgledati bogatu ponudu OPG-ova, okrijepiti se vinom i moštom udruga Peharček i Skrajski pajdaši, a sve to uz glazbu Faringaša.

Bila je tu i prezentacija tartufara te traganje psa Jena pasmine Lagotto za tartufima, odnosno tartufom koji je sat vremena ranije pronađen na području Ivanca. Naime, i na ivanečkom području ima tartufa – ljetni crveni tartuf, nakon kojeg dolazi jesenski i dva zimska. Na ovom području nalazi se niz podzemnih gljiva, ali nisu komercijalizirane, pojasnili su iz OPG-a Hrvoić, koji se bavi profesionalnim uzgojem gljiva i micelija.

Manifestaciju je organiziralo Gljivarsko društvo Ivanec u suradnji s Gradom, Turističkom zajednicom i Poslovnom zonom Ivanec.

A kako je bilo u ivanečkom gradskom parku, pogledajte u fotogaleriji našeg Viktora Hranića: