Gerontodomaćice opet pružaju pomoć u kući u Cestici, ali ovaj put čak 36 mjeseci

vv | 26.9.2024. u 12:24h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Cestica, nakon stanke zbog korona krize, nastavlja s pružanjem pomoći starijima u kući, i to na čak 36 mjeseci.

Zahvaljujući novom projektu "Zaželi - prevencija institucionalizacije", kojim je osigurano 288.000 eura iz programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2023. Europskog socijalnog fonda plus, zaposleno je šest gerontodomaćica, koje će pružati usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu uglavnom osobama starijim od 65 godina i odraslim osobama s invaliditetom na području Općine Cestica.

- Naše gerontodomaćice pružat će pomoć korisnicima starijim od 65 godina, njih 44, od koje su dvije osobe s invaliditetom. U sklopu projekta pomagat će kod prehrane, odnosno nabavci i podjeli paketa kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština, zatim kod obavljanja kućanskih poslova, održavanja osobne higijene te zadovoljavanja drugih svakodnevnih potreba. Time vam se želi pomoći da što duže ostanete u svojim domovima, a ne domovima umirovljenika i sličnim institucijama, ukazala je voditeljica projekta Jelena Vukešin govoreći pred okupljenim korisnicima u Centru kulture.

Gabriela Kos, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela, dodala je da su korisnici usluga iz programa Zaželi osobe starije od 65 godina ili mlađe osobe s invaliditetom.

- Uz to, gleda se i na visinu njihovih primanja, te da žive same ili s još jednom osobom. Ne smiju biti korisnici usluga institucija, kao što je Centar za socijalnu skrb, a kako su usluge gerontodomaćica drukčije, događalo se ranije da su neki otkazivali dosadašnju pomoć samo kako bi došli u projekt Zaželi za koji imamo i listu čekanja, napomenula je pročelnica.

Pozdravljajući okupljene, načelnik Mirko Korotaj izrazio je zadovoljstvo što se nastavlja s pružanjem pomoći u kući, i to sve do travnja 2027. godine, dok je raniji projekt bio na kraće razdoblje.

- Drago mi je i da smo zaposlili gerontodomaćice koje se već pokazuju kao dobre osobe za taj posao. Vas, korisnike, molim za razumijevanje da ne mogu biti kod vas stalno, iako razumijem da biste ih htjeli imati što dulje, rekao je Korotaj, zaželjevši uspjeh zaposlenima u radu, a korisnicima dobro zdravlje i dug život.

cestica_zazeli_novi.jpg