Frcaju iskre u Martijancu: Načelnik i Reformisti sada su se sukobili zbog - umirovljenika Foto: VV arhiva

Frcaju iskre u Martijancu: Načelnik i Reformisti sada su se sukobili zbog - umirovljenika

Varaždinske vijesti | 14.1.2020. u 18:51h | Objavljeno u Našim krajem

- Na 20. sjednici Općinskog vijeća Općine Martijanec, koja je održana 27. studenog 2019., Izmjenama i dopunama proračuna za 2019. te donesenog proračuna za 2020. u Programu javnih potreba u društvenim djelatnostima nisu predviđena sredstva za rad Udruge umirovljenika Općine Martijanec koja broji preko 200 članova. Predsjednik Općinskog vijeća Općine Martijanec Dubravko Besek (HDZ) s ostalim vijećnicima HDZ-a i HSS-a dizanjem ruku proveli su u djelo populističku mjeru načelnika Levaka o dodjeli 100 kuna božićnice za umirovljenike koji primaju mirovinu manju od 150 kuna - priopćili su iz Općinske organizacije Reformista Martijanec.

- Dodjelu božićnica podržavamo, no to se na žalost iskoristilo samo kao izgovor da nema dosta novaca za rad udruge umirovljenika pa im je tako ukinuta sva financijska pomoć za rad. Očito je da su članovi Udruge umirovljenika Općine Martijanec postali teret za načelnika Levaka pa se pitamo da li je uopće poželjno da postoje kao Udruga. Očito je također i da su nakon desetljeća rada i izdvajanja za Općinu postali nemoćni i prepušteni sami sebi. Nevjerojatan je i ovakav odnos struktura Općine Martijanec i vijećnika HDZ-a i HSS-a prema žiteljima Općine. Ako je Udruga umirovljenika ispunila zakonom sve propisane uvijete za dodjelu financijske pomoći, njoj kao najosjetljivijoj, najugroženijoj ali i najbrojnijoj udruzi financijska sredstva su uskraćena dok se drugim udrugama financijska sredstva isplaćuju bez problema - naveli su Reformisti.

Na njihove je navode reagirao načelnik općine Martijanec Dražen Levak.

- Općina Martijanec brine za sve svoje stanovnike, a posebice za najmlađe i potrebite. Zbog toga je po prvi puta u svojoj povijesti Općinsko vijeće Općine Martijanec odlučilo pri kraju prošle godine dodijeliti "božićnice" svim umirovljenicima koji imaju mirovinu do 1.500,00 kuna mjesečno, a ne kako je u svom priopćenju navela jedna stranka do 150,00 kuna. Uz to krajem godine organiziran je i božićni prijem za sve umirovljenike pa i umirovljenike članove Udruge umirovljenika Martijanec, roditelje novorođene djece i studente na kojem su podijeljene "božićnice" - istaknuo je Levak.

- Po navedenom kriteriju dodjeljeno je oko 230 božićnica za što je u proračunu osiguran iznos od otprilike 23.000,00 kuna. Ova odluka nije populistička, kako to u svom političkom pamfletu želi prikazati jedna stranka, već je ta odluka prije svega socijalna. Cilj te odluke je u skladu s općinskim prihodima pomoći onima s najnižim umirovljeničkim primanjima (najčešće poljoprivredni umirovljenici) kojih je najviše na području općine i kojima je pomoć potrebna. U planu je da ćemo u ovu odluku, za idući Božić, moći uvrstiti i naše najstarije stanovnike bez mirovina i skrbnika čime bi još više poboljšali socijalni naglasak same mjere - izjavio je načelnik Općine Martijanec.

Dodao je kako je iz te mjere vidljivo da Općina Martijanec želi pomoći i pomaže upravo onima kojima je pomoć najpotrebnija, među kojima je, nažalost, najveći broj umirovljenika.

- Na kraju, nameće se pitanje da li spomenutim priopćenjem političko rukovodstvo udruge smatra da je bolje oko 23.000,00 kuna, utrošenih za božićnice umirovljenicima, dodijeliti udruzi na raspolaganje umjesto da ih dobije 230 umirovljenika s područja općine Martijanec koji imaju najniža primanja? - zaključio je Levak.