FOTO Zelena čistka Ivanec: Stotine volontera uklanjalo otpad iz prirode Foto: Grad Ivanec

FOTO Zelena čistka Ivanec: Stotine volontera uklanjalo otpad iz prirode

Varaždinske vijesti | 25.4.2022. u 18:00h | Objavljeno u Našim krajem

U subotu 23. travnja, cijelo administrativno područje grada Ivanca bilo je veliko zeleno radilište.

- Stotine odraslih volontera, mladeži i djece iz 20 mjesnih odbora i 20 udruga civilnog društva, od kojih četiri DVD-a, uključilo se u 9. ekološku akciju Zelena čistka Ivanec 2022. te provelo prijepodnevne sate u izvlačenju otpada koji su u šumarke, potoke te grabe pokraj prometnica i planinarskih putova odbacili pojedini domaći građani, ali i oni iz susjednih područja, za koje je već otprije poznato da prilikom tranzita redovito odbacuju vreće smeće u grmlje pokraj cesta - napominju iz Grada Ivanca.

Otpad koji je gušio prirodu izvlačio se s više desetaka lokaliteta.

Brojna radilišta širom gradskog područja obišao je gradonačelnik Milorad Batinić sa svojim zamjenikom Markom Friščićem.

- Veseli velik odaziv Zelenoj čistki i unatoč lošem vremenu prethodnih dana, što samo pokazuje da Ivanec drži konstantu iz prethodnih godina. Budući da zbog epidemioloških razloga Zelena čistka nije održana zadnje dvije godine (a u prethodnih osam uzastopnih akcija okoliš na području cijele naše općine većim je dijelom bio očišćen), obilazak terena sada pokazuje da su u međuvremenu u prirodi ipak završile znatne količine novog otpada. Sve to pokazuje da ćemo edukaciju i informiranje morati pojačati – ocijenio je gradonačelnik.

- Nije jasno kako netko može natrpati krupni otpad na traktor ili moto kultivator, mučiti se odvozeći ga krišom u šumu i istovarivati taj otpad, kad isti taj otpad može odvesti u Ivkom i tamo ga posve besplatno odložiti. Ili još bolje, nazvati Ivkom i zamoliti da ga odvezu, što će komunalci učiniti bez ikakve naplate. Očito je da ove informacije još uvijek nisu stigle do svih građana i da mnogi još uvijek smatraju da je odvoz otpada u šumu posve normalan način njegova zbrinjavanja – konstatirao je zamjenik gradonačelnika M. Friščić.

Masovnim uključivanjem u Zelenu čistku, građani su i djeca napravili su golemu korist prirodi, pobrinuvši se za zaustavljanje njena onečišćenja.

Označeno u