FOTO Zamjenik ministra poljoprivrede u Vidovcu: Riješen je problem poplava Foto: Ivana Dreven

FOTO Zamjenik ministra poljoprivrede u Vidovcu: Riješen je problem poplava

| 8.9.2016. u 16:17h | Objavljeno u Našim krajem

Zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak obišao je danas radove na regulaciji kanala Prekno u Vidovcu.

Prema riječima načelnika općine Vidovec Brune Hranića, u uređenje oko 800 metara kanala Hrvatske vode uložile su više od 400.000 kuna.

- U roku od 45 dana, otkako je zamjenik ministra Majdak posljednji put posjetio općinu Vidovec i koji nam je pomogao da osiguramo sredstva u Hrvatskim vodama, reguliran je ovaj dio kanala Prekno. Dakle, ono što smo obećali smo i napravili i to u maksimalno kratkom roku. Sada je kanal reguliran, obložen kamenom, čime su spriječene nove poplave ovog naseljenog dijela općine Vidovec - istaknuo je Hranić i napomenuo da je to bilo najkritičnije područje.

- Prije dvije-tri godine imali smo poplave sa štetama većim od 15 milijuna kuna. Regulirali smo rijeku Plitvicu, kanal Črnu mlaku i mislim da smo uređenjem ovog dijela završili kompletan posao oko odvodnje oborinskih voda. Ostao nam je još samo mali dio na području naselja Tužno i tu smo završili jedan dio potoka Tuža, koji će se isto urediti oblaganjem kamenom, budući da prolazi kroz naseljeni dio. Vjerujem da će se time problem poplava na području naše općine riješiti na narednih 30 godina - naglasio je Hranić.

Uređenje kanala financirale su Hrvatske vode, no Hranić je napomenuo da Općina godišnje ubire oko 450.000 kuna od svojih žitelja, koje zatim uplaćuje u sustav Hrvatskih voda.

- Mislim da se kroz nekoliko posljednjih godina sve to, ali i više, vratilo u našu općinu. Naime, u uređenje Plitvice uložena su gotovo 2 milijuna kuna, što je rezultiralo time da posljednje dvije godine nema velikih poplava poput one kad smo morali uključiti vatrogasna društva, civilnu zaštitu, udruge i ostale mještane da brane naša sela. Preostala je još samo izgradnja jednog mosta u Preknu radi boljeg protoka vode. Projektna dokumentacija je gotova, kroz nekoliko dana očekujemo građevinsku dozvolu i riješit ćemo kompletan protok od Jurketinca do grada Varaždina - rekao je Hranić i zahvalio zamjeniku ministra Majdaku koji je, kako je kazao, "pokazao da živi za selo i prepoznaje probleme koji muče ova područja".

Majdak je izrazio zadovoljstvo uspješnom suradnjom Hrvatskih voda i Općine Vidovec na realizaciji ovog projekta koji će spriječiti daljnje poplave.

- Ovime će se zaštiti i budući dječji vrtić, za koji je Općina Vidovec pripremila projektnu dokumentaciju za natječaj u okviru Programa ruralnog razvoja koji raspisuju Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u sklopu podmjere 7.4. Upravo je osiguranje kvalitetnog standarda žitelja ruralnih prostora cilj Ministarstva poljoprivrede. Općina Vidovec u tome definitivno ima potencijal, kako za standard mještana, tako i za razvoj poljoprivrede ovog kraja - naglasio je Majdak.

Na pitanje u kojoj su fazi pregovori sa Slovenijom oko zaštite Varaždinskog zelja na europskoj razini, kazao je da pregovori još uvijek traju, no da u svim spornim slučajevima, a to su Varaždinsko zelje i Istarski teran, Hrvatska ima jake argumente te da vjeruje u konačan uspjeh.

- Trenutačno je razini Europske unije zaštićeno 12 hrvatskih proizvoda, a u narednom razdoblju očekujemo zaštitu za još desetak proizvoda. Hrvatska mora učiniti sve kako bi zaštitila naše proizvode, a Ministarstvo poljoprivrede razmišlja i o daljnjim koracima, odnosno definiranju i konačnoj objavi zakona o nepravednoj trgovačkoj praksi, koji je trebao biti donesen prije nekoliko godina kako bi se zaštitila domaća proizvodnja i naši proizvodi na policama trgovačkih lanaca. Zagovornik sam i zakona kakav je donijela i Rumunjska, a to je zakon o udjelu i obujmu domaćih poljoprivrednih proizvoda na policama trgovačkih lanaca. Sličan zakon, na razini od čak 70 posto, priprema i Češka - rekao je Majdak.

Kako se često spominje da su takve mjere upitne zbog usklađenosti s europskim zakonima i zaštite slobodnog kretanja roba, Majdak je napomenuo da je taj zakon u Rumunjskoj donio premijer koji je četiri godine bio povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije.

- Oni čvrsto zagovaraju nacionalne interese i njihov primjer će vjerojatno slijediti Češka, Mađarska također štiti svoju nacionalnu poljoprivrednu politiku i Hrvatska treba krenuti tim smjerom - istaknuo je Majdak, kojem su se u obilasku kanala u Vidovcu pridružili i čelnici općina Petrijanec, Gornji Kneginec, Sveti Ilija i Ljubešćica te Grada Novog Marofa.

 

Galerija slika