FOTO: Vrtićki mališani marljivo sadili Varaždinsko zelje Foto: Varaždinska županija

FOTO: Vrtićki mališani marljivo sadili Varaždinsko zelje

I.D./Varaždinske vijesti | 30.5.2016. u 08:05h | Objavljeno u Našim krajem

Varaždinska županija osmislila je projekt "Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije" čiji je cilj upoznavanje najmlađih, odnosno predškolske djece s tradicionalnim proizvodima i autohtonim pasminama Varaždinske županije.

Naime, na području Varaždinske županije danas je zaštićeno 15 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Na tom tragu nastala je i ideja da se najmlađe stanovnike tijekom pedagoške godine u vrtićima - na njima prihvatljiv i pristupačan način - upoznaje upravo s tradicionalnim proizvodima. Program se realizira distribucijom prigodne edukativne brošure u vrtićima, koja osim prigodnih priča i predstavljanja zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, sadrži i zagonetke, poslovice, izreke, igrice, fotografije te ilustracije.

Drugi dio projekta odnosi se na primjenu i provjeru viđenog i u praksi pa se s tom namjerom organiziraju posjeti OPG-ovima gdje mališani mogu izravno vidjeti autohtone životinje, isprobati tradicionalne proizvode te povremeno i sudjelovati u njihovoj pripremi.

Tako je u srijedu 25. svibnja organizirana sadnja Varaždinskog zelja na poljoprivrednim površinama obitelji Cafuk u Domitrovcu, u općini Vidovec, za djecu iz Dječjeg vrtića "Zeko" iz Trnovca Bartolovečkog. Kako ističu iz Varaždinske županije, upravo su posjeti djece pojedinim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i manifestacijama važni kako bi uživo vidjeli način proizvodnje pojedinog tradicionalnog proizvoda te kako bi i sami naučili prepoznati i razlikovati tradicionalne proizvode, a onda i kasnije u životu kao potrošači, davali prednost "domaćem".

 

Galerija slika