FOTO: Vinički lovci proslavili 70. obljetnicu osnivanja

M.P./Varaždinske vijesti | 4.9.2016. u 15:14h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Svečanošću održanoj u dvorani Općine Vinica, članovi Lovačke udruge „Opeka“ i njihovi mnogobrojni gosti u subotu su obilježili 70. obljetnicu osnivanja i rada. No, uzgoj i zaštita divljači unutar povjerenog im lovišta prema riječima predsjednika udruge Marijana Adamića seže još i dalje u prošlost.

- Mi smo zapravo nastavili tradiciju lovstva obitelji Bombelles u čije se vrijeme lovište, kao i danas, zvalo Opeka što znači da na području imamo 160 godina kontinuiranog lovstva. Kao mala udruga, koja broji 28 članova, trudimo se održati kontinuitet i dobro surađujemo i s Općinom i s ostalim udrugama. Primjerice, svake godine organiziramo zajedničku akciju čišćenja okoliša jer nam je čist okoliš primarni zadatak, a tu je i briga za divljač – kaže Adamić.

Iako udruga broji svega 28 članova, budućnost je osigurana budući da je nekolicina članova mlađa od 30 godina.

- Po godinama smo u prosjeku RH, između 58 i 60 godina, no ne brinemo za budućnost jer imamo i mlađe lovce. Djelujemo najbolje što možemo u zadanim okvirima i većih problema u principu nemamo. Gorući nam je problem bio lovozakup, no i taj je problem nedavno uspješno riješen – ističe predsjednik LD „Opeka“.

Zadovoljan suradnjom s lovcima je i načelnik Marijan Kostanjevac koji im je čestitao na okrugloj obljetnici.

- Oni čuvaju prirodu, naš biljni i životinjskih svijet, jer gdje je sačuvana flora je i dobra fauna. Lovcima pomažemo koliko je god moguće, a pomogli smo im i oko organizacije ove svečanosti. Oni s druge pak strane rado sudjeluju u svim manifestacijama na području općine Vinica – kaže Kostanjevac.

Inače, član LD „Opeka“ je i varaždinski župan Predrag Štromar koji se također odazvao jučerašnjoj svečanosti.

- Intenzivno radimo hranilišta, brinemo da se ne smanji populacija životinja, no kada je u pojedinim dijelovima lovišta previše životinja idemo i u odstrel. Važno je da se borimo protiv grabežljivaca, posebice lisica, koje rade nered ne samo među životinjama u prirodi već su sve bliže i naseljima - naglašava Štromar koji je inače među mlađim članovima lovačkog društva zbog čega, dodaje, od njih može mnogo naučiti.