Proteklog vikenda održao se 12. Internacionalnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva u hotelu "Well" u Tuheljskim Toplicama.
Kongres je pratilo mnogo inozemnih slastičara, pa se tako tu našlo izlagača i prezentatora iz zemlje partnera Slovenije, iz cijele Hrvatske, Armenije, dalekog Japana, a sveukupno je na kongresu sudjelovalo oko 400 sudionika.
Udruga žena Maruša predstavila se tradicionalnim kolačima svojega kraja, a među njima je i prvi zaštićeni proizvod Maruševca Hajdini sirni štrukli. Kud Lepoglavski pušlek predstavio se zaštićenim Mlinčanim kolačem.
U sklopu kongresa, održao se i "Pastry cup of Croatia", odnosno natjecanje slastičara seniora Alpe Adria i zemalja bivše Jugoslavije te ARTslast, natjecanje juniora i učenika srednjih slastičarskih škola kao i FOLKSLAST – promocija izvornih hrvatskih slastica.
Interes za natjecateljskim dijelom "Interslasta" ove je godine bio izuzetno velik, obzirom da se prijavilo oko 60 ekipa srednjih škola te 52 ekipe seniora i hobista.
Stručni pokrovitelj manifestacije su Hrvatski kuharski savez i Udruga slastičara Hrvatske, a na desetke uzoraka kolača prijavljenih na natjecanje ocjenjivali su vrsni chefovi kuhari.
Zlato svim našim izvornim kolačima
Predstavile su gastronomsku baštinu svojeg maruševečkog kraja, a o impresivnim rezultatima govore i sljedeće brojke: bilo je oko 250 vrsta kolača, 94 natjecateljskih ekipa srednjih škola, 60 ekipa Udruga žena i drugih natjecateljica te 13 Udruga koje su dale na raspolaganje svoje kolače za ocjenjivanje inozemnom žiriju.
Ove godine je u kategoriji Folkslast, gdje je ocjenjivanje provodio inozemni žiri, odlučeno da svi izvorni kolači zaslužuju medalju. Tako su i maruševečki "Hajdini sirni štrukli" dobili zlatnu medalju, a njihova članica Mirjana Vrbanec srebrnu medalju u kategoriji slastica za kolač "Breskvice", KUD lepoglavski pušlek za "Mlinčani kolač".
- Željeli smo da stranci ocjene naše izvorne kolače i zato smo odlučili dati medalje, to je velika pohvala za trud svih članica udruga koje predstavljaju svoj kraj i tradicionalne slastice – rekao je organizator kongresa Stjepan Odobašić.