FOTO U sklopu proslave Dana Grada u Lepoglavi otvorena izložba militarija

Varaždinske vijesti | 28.12.2023. u 17:00h | Objavljeno u Našim krajem

U okviru programa proslave Dana Grada, u Lepoglavi je, u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca, jučer otvorena izložba militarija.

Riječ je o izložbi na kojoj je izložen dio eksponata iz bogate zbirke militarija P.A.S. kluba Lepoglava vezanih za Domovinski rat.

– Svaka od izložbenih vitrina u kojoj se nalaze izloženi eksponati donosi svoju priču. Na izloženim fotografijama možemo vidjeti ljude koji su iz kafića i igrališta otišli na bojište braniti Hrvatsku – istaknuo je predsjednik P.A.S. kluba Lepoglava Dalibor Škvarić.

Ukratko je pri tom upoznao nazočne s radom P.A.S. kluba Lepoglava koji se sa skupljanjem militarija počeo baviti prije godinu i pol dana, prikupivši od tada više od 400 eksponata koji čine stalni izložbeni postav militarija u prostoru Kluba.

Predsjednik Udruge branitelji Hrvatske Lepoglava Tomo Jakop rekao je, obraćajući se nazočnima, da je vrijedno pogledati ovu izložbu. Prisjetio se pri tom poginulih branitelja među kojima i 12-orice poginulih branitelja s područja Grada Lepoglave.

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

– Moramo sačuvati sjećanje na poginule hrvatske branitelje i ne zaboraviti žrtvu koju su podnijeli braneći nam jedinu domovinu. Činimo to ovom prigodom predstavljajući s čime su i kako branili Hrvatsku – poručio je gradonačelnik Marija Škvarić zahvalivši organizatorima izložbe što ne samo ovom prigodom provode aktivnosti kojima se čuva nasljeđe Domovinskog rata.

Izložbu je otvorio državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop.

– Izloženi eksponati pričaju priču o ljudima koji su stvarali Hrvatsku. Hvala vam što ste prikupili ove vrijedne eksponate i što ih čuvate kao dokaz vremena kada smo se često u neljudskim uvjetima borili za svoju slobodu – rekao je Jakop.

Izložbu su zajedno organizirali P.A.S. klub Lepoglava i Udruga branitelji Hrvatske Lepoglava, a uz članove braniteljskih udruga, njenom je otvorenju nazočila i izaslanica Ministarstva hrvatskih branitelja iz Područnog odjela Varaždin Marijana Breški.

Izložba će biti otvorena tri dana.