FOTO: Tradicionalnim Božićnim koncertom KUD „Mak“ iz Trnovca obilježilo 20. obljetnicu

J.Š./Varaždinske vijesti | 29.12.2018. u 17:21h | Objavljeno u Našim krajem

U sportskoj dvorani Osnovne škole u Trnovcu u subotu, 22. prosinca, proslavila se 20. obljetnica djelovanja Kulturno-umjetničkog društva "Mak". Nastupile su sve sekcije KUD-a – folkloraške, tamburaške i zbor, izvedene su i četiri koreografije s kojima su „Makovci“ bili uspješni na međunarodnim festivalima, a nastupili su i veterani koji su se okupili nakon nekog vremena.

Predsjednik KUD-a „MAK“ Miro Koren istaknuo je da su u 20 godina uspješnog rada ostvarili postavljeni cilj prilikom osnivanja – promicanje, razvitak i unapređenje kulturno-umjetničke djelatnosti, poglavito glazbene i folklorne, njegujući pri tome posebice tradiciju glazbe i narodnih običaja svoga zavičaja, prenoseći je diljem Republike Hrvatske i izvan granica domovine.

- O vrijednostima i bogatstvu KUD-a 'Mak', kojeg tako predano čuvaju naši amateri, sa željom da tradiciju prenesu na naše mlade, vidi se najbolje iz njegovanja tradicijskog govora, pjesama, plesa, iz našeg tradicijskog kolača 'makači' – uzgoja maka, očuvanja starih zanata, rukotvorina i očuvanja žetvenih običaja i očuvanja tradicijske arhitektonske baštine – stara 'Jagina hiža'. Sve to je trnovečki ponos koji ne smije nestati i zatrti se. Nadam se da ove godine zbog toga nisu bile uzalud potrošene i da su uzor za daljnje djelovanje KUD-a i kvalitetno okupljanje i druženje svih generacija u našoj Općini. Ovih 20 godina djelovanja uvijek će biti ogledalo u kojem će se vidjeti i mnoge buduće generacije i nastaviti tamo gdje smo mi stali -  rekao je Koren te dodao da je najljepši poklon za uloženi trud, upornost i ustrajnost u 20 godina djelovanja jednom kulturno-umjetničkom društvu, koje je satkano iz amaterizma, dobivanje statusa ansambla.

Uz pomoć načelnika Općine Trnovec Bartolovečki Zvonka Šameca, na svečanosti su uručene diplome dugogodišnjim članicama i članovima KUD-a „Mak“, zahvalnice osnivačima, voditeljima te udrugama s kojima KUD surađuje – Udruga žena „Trnovečko srce“ Trnovec, Udruga žena „Cvijet“ Šemovec, Udruga „Gotali“ Gotalovec, Udruga „Hajdina“ Kućan – Zbelava, „Folklorna skupina Bolnišnica“ Ptuj, VZO Trnovec, UDVDR Općine Trnovec i ZKUU Varaždinske županije.

Zahvalnice su dodijeljene i umjetničkom voditelju KUD-a „Šumari“ Vinkovci i članu predsjedništva Hrvatskog društva voditelja i koreografa Dariju Grčiću, podpredsjednici Hrvatskog društva voditelja i koreografa Senki Jurlini te umjetničkom direktoru i folklornom voditelju Hrvatskog nacionalnog ansambla „Lado“ Andriji Ivančanu.

kud_mak_3.JPG

kud_mak_6.JPG

kud_mak_5.JPG

kud_mak_4.JPG

kud_mak_2.JPG

kud_mak_1.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci