FOTO: Tradicionalnim Božićnim koncertom KUD „Mak“ iz Trnovca obilježilo 20. obljetnicu

J.Š./Varaždinske vijesti | 29.12.2018. u 17:21h | Objavljeno u Našim krajem

U sportskoj dvorani Osnovne škole u Trnovcu u subotu, 22. prosinca, proslavila se 20. obljetnica djelovanja Kulturno-umjetničkog društva "Mak". Nastupile su sve sekcije KUD-a – folkloraške, tamburaške i zbor, izvedene su i četiri koreografije s kojima su „Makovci“ bili uspješni na međunarodnim festivalima, a nastupili su i veterani koji su se okupili nakon nekog vremena.

Predsjednik KUD-a „MAK“ Miro Koren istaknuo je da su u 20 godina uspješnog rada ostvarili postavljeni cilj prilikom osnivanja – promicanje, razvitak i unapređenje kulturno-umjetničke djelatnosti, poglavito glazbene i folklorne, njegujući pri tome posebice tradiciju glazbe i narodnih običaja svoga zavičaja, prenoseći je diljem Republike Hrvatske i izvan granica domovine.

- O vrijednostima i bogatstvu KUD-a 'Mak', kojeg tako predano čuvaju naši amateri, sa željom da tradiciju prenesu na naše mlade, vidi se najbolje iz njegovanja tradicijskog govora, pjesama, plesa, iz našeg tradicijskog kolača 'makači' – uzgoja maka, očuvanja starih zanata, rukotvorina i očuvanja žetvenih običaja i očuvanja tradicijske arhitektonske baštine – stara 'Jagina hiža'. Sve to je trnovečki ponos koji ne smije nestati i zatrti se. Nadam se da ove godine zbog toga nisu bile uzalud potrošene i da su uzor za daljnje djelovanje KUD-a i kvalitetno okupljanje i druženje svih generacija u našoj Općini. Ovih 20 godina djelovanja uvijek će biti ogledalo u kojem će se vidjeti i mnoge buduće generacije i nastaviti tamo gdje smo mi stali -  rekao je Koren te dodao da je najljepši poklon za uloženi trud, upornost i ustrajnost u 20 godina djelovanja jednom kulturno-umjetničkom društvu, koje je satkano iz amaterizma, dobivanje statusa ansambla.

Uz pomoć načelnika Općine Trnovec Bartolovečki Zvonka Šameca, na svečanosti su uručene diplome dugogodišnjim članicama i članovima KUD-a „Mak“, zahvalnice osnivačima, voditeljima te udrugama s kojima KUD surađuje – Udruga žena „Trnovečko srce“ Trnovec, Udruga žena „Cvijet“ Šemovec, Udruga „Gotali“ Gotalovec, Udruga „Hajdina“ Kućan – Zbelava, „Folklorna skupina Bolnišnica“ Ptuj, VZO Trnovec, UDVDR Općine Trnovec i ZKUU Varaždinske županije.

Zahvalnice su dodijeljene i umjetničkom voditelju KUD-a „Šumari“ Vinkovci i članu predsjedništva Hrvatskog društva voditelja i koreografa Dariju Grčiću, podpredsjednici Hrvatskog društva voditelja i koreografa Senki Jurlini te umjetničkom direktoru i folklornom voditelju Hrvatskog nacionalnog ansambla „Lado“ Andriji Ivančanu.

kud_mak_3.JPG

kud_mak_6.JPG

kud_mak_5.JPG

kud_mak_4.JPG

kud_mak_2.JPG

kud_mak_1.JPG