FOTO Svečanom sjednicom i nizom popratnih manifestacija započelo obilježavanje Dana općine Bednja

J.Š./Varaždinske vijesti | 11.5.2018. u 19:17h | Objavljeno u Našim krajem

U Bednji je nizom manifestacija počelo obilježavanje Dana općine Bednja. Središnji događaj svakako je bila svečana sjednica Općinskoga vijeća koja je u nazočnosti velikog broja gostiju i uzvanika održana u prostorijama Osnovne škole Franje Serta.

Među ostalima, nazočili su joj saborski zastupnik Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Vlade RH i predsjednika Sabora, saborski zastupnik Milorad Batinić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, zatim, saborski zastupnik Josip Križanić, državni tajnik u MORH-u general Zdravko Jakop, zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin, počasni građanin Općine Bednje i ratni ministar Ivan Jarnjak, izaslanik Grada Zagreba Dragutin Židak i drugi uglednici.

Skup je otvorila predsjednica Općinskog vijeća dr. Marija Kolačko te se među ostalim, osvrnula na nepovoljne demografske i prateće trendove koji uvelike opterećuju život na području Bednje (mali broj novorođenih, iseljavanje, dnevne migracije, staro stanovništvo i dr.). Kao da ni to nije dovoljno, istaknula je, Bednju je lani pogodio velik broj elementarnih nepogoda.

Ističući da se nova općinska vlast hrabro suočila s problemima te u njihovu rješavanju pokazala osjetljivost naročito prema mladima i socijalno ugroženoj populaciji, naglasila je da je senzibilitet za Bednju pokazala i središnja državna vlast, što je najviše vidljivo u pojačanom povlačenju sredstava iz EU fondova i nacionalnih izvora.

Načelnik Bednje Damir Poljak u svom je obraćanju naglasio da je nova općinska vlast u proteklih godinu dana uložila sav svoj trud kako bi započete projekte stavila u fazu realizacije i pokrenula velik broj novih te u tome postigla zavidne rezultate.

- Puno toga postigli smo zahvaljujući „vertikali“ sa središnjom državnom vlašću i potpori naših saborskih zastupnika te pogotovo, Varaždinske županije. Pred nama je još puno posla, a primarna zadaća bit će nam rad na osiguranju primjerenih uvjeta za dostojnu egzistenciju mladih i svih ostalih građana na području općine Bednja, jer to je glavni uvjet za sprečavanje odlaska i ostanak u Bednji – istaknuo je načelnik.

U nastavku je izvijestio o kapitalnim projektima u komunalno-infrastrukturnom gradnji, cestogradnji, tehničkom uređenju vodotoka te u društvenoj infrastrukturi i nadgradnji.

Ono što posebno veseli jest činjenica da su gotovo svi kapitalni projekti u Bednji financirani sredstvima EU fondova i državnih ministarstava, neki su sufinancirani sredstvima Varaždinske županije, a visina vanjskih sredstava svakako svrstava Bednju među općine koje vrlo obilato za svoj razvitak koriste vanjska bespovratna sredstva. Kao „projekt nad projektima“, D. Poljak istaknuo je uređenje dječjeg vrtića iz europskih sredstava.

- Za vrtić smo ove godine iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova uspjeli osigurati 4,79 milijuna kuna i naravno da je naša radost po ovom pitanju razumljiva, jer riječ je o projektu koji smo godinama željno čekali. Niz godina je bio kandidiran na razne natječaje, ali zbog raznih razloga nikad dosad nije uspijevao „proći“. Sada konačno možemo reći da će Bednja sigurno dobiti dječji vrtić, a time i ustanovu ključnu za ovdašnju demografsku politiku i za ostanak mladih obitelji na rodnoj grudi – naglasio je načelnik.

Čestitajući načelniku na sadržajnom izvješću, dugogodišnji prijatelj Bednje,videmski načelnik Friderik Bračič ocijenio je da toliko okupljenih visokih političkih dužnosnika pokazuje da se poštuje lokalna razina. Osvrnuo se na dosadašnju suradnju Bednje i Vidma na društvenom i sportskom planu te ocijenio da su napravljeni dobri zajednički projekti za budućnost.

Upućujući čestitke aktualnoj općinskoj vlasti na respektabilnim rezultatima rada, počasni građanin Bednje Ivan Jarnjak osvrnuo se na demografske probleme ne samo Bednje, već i Hrvatske i EU, te ih nazvao zastrašujućima i ocijenio da će promijeniti sliku svijeta.

- Sve je manje ljudi, i bit će badava i ceste, i vrtići, i brzi Internet, ako ne bude djece – kazao je Jarnjak te poručio domaćinima da i dalje nastave rješavati životne probleme za ovdašnje ljude jer će samo na taj način opravdati povjerenje koje su im poklonili na izborima.

Čestitke Bednji i njenim čelnicima uputio je i zamjenik župana Robert Vugrin te se osvrnuo i na potporu koju Varaždinska županija daje pojedinim projektima na području Bednje u školstvu, zdravstvenoj zaštiti, socijalnoj skrbi, vodnom gospodarenju itd.

Prenoseći skupu pozdrave i čestitke potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva P. Štromara, njegov izaslanik Milorad Batinić je, među ostalim, poručio da će središnja vlast reagirati i pomoći (i) Bednji po pitanju klizišta. U vezi Zakona o financiranju JL(P)S, naglasio je da su izmjene zakona i općinskom proračunu Bednje donijele više od 2 milijuna kuna svježeg novca koji može usmjeriti u razvoj.

Pozvao je Županiju da se angažira u nastojanju da se Hitna pomoć vrati u Ivanec, kako i mještani Vrbna, Brezove Gore, Ježovca i Cvetlina ne bi i ubuduće nailazili na portafon i zatvorena Hitne.

Osvrćući se na više od 2,3 milijarde kuna koje se po različitim osnovama (bolnice, škole, aglomeracije itd.) ulažu na naše područje, izaslanik potpredsjednika Vlade i Sabora, saborski zastupnik Anđelko Stričak kazao je da Varaždinska županija nikad dosad nije bila toliko gradilište.

- Svaki čas sam u Bednji, jer i ovdje se nešto non-stop radi i gradi. A kad vam na svečanu sjednicu dođe toliko dužnosnika, to ujedno znači da vaša općina ima dobro vodstvo – izjavio je Stričak.

S obzirom na to da je uoči sjednice obišao i spomenik poginulim braniteljima kod župne crkve u Cvetlinu, kazao je da ga je na samoj granici pogodio prizor žilet žice te izjavio da je vrijeme da se šengenska granica pomakne na istok. Prisjetio se i na to koliko je ustupaka i žrtava Hrvatska morala podnijeti da uđe u EU, a sada se, kazao je, pojavljuju „stručnjaci“ koje govore o izlasku iz EU te da se odreknemo milijardi koje nam stoje na raspolaganju.

U nastavku su načelnik D. Poljak, njegov zamjenik Ivica Hrenić i predsjednica Općinskog vijeća dr. Marija Kolačko zaslužnima uručili općinska priznanja.

Priznanje za životno djelo dodijeljeno je vlč. Ivanu Hrušku, dok su Plakete Općine Bednja dobili Anđelko Stričak (za izniman doprinos komunalno-infrastrukturnom razvitku općine Bednja), Josip Križanić (za iznimnu potporu i doprinos realizaciji projekata od značaja za razvitak općine Bednja), Zdravko Jakop (za izniman doprinos čuvanju vrijednosti Domovinskog rata i radu braniteljske populacije) i Mirko Bistrović (za izniman doprinos i dugogodišnji požrtvovan rad utkan u cjelokupni razvitak općine Bednja).

Zahvalnice Općine Bednje dobili su Robert Čusek, Miroslav Huđek, Agencija za razvoj Varaždinske županije, Danijel Bunić, Stjepan Dukarić, Vlado Pernek, Marija Rožmarić, Srećko Bačić, vlč. Zorislav Šafran, Udruga Zagoraca Podravine, Ivanka Knez, Zlatko Grabar i Gabro Šumiga. U ime nagrađenih, zahvalio je vlč. Ivan Hruško.

Zahvaljujući na kraju još jednom svima koji na bilo koji način pomažu općini Bednja, načelnik Poljak je predstavio i zaposlene u općinskom Jedinstvenom upravnom odjelu kazavši da su to ljudi koji dnevno ulažu rad i sav svoj napor kako bi riješili probleme Bednje.

Prigodan glazbeni program izveo je zbor Udruge mladih, solisti Lucija Geček i Danijel Češnjaj uz glazbenu pratnju Tomislava Žirovca te Limena glazba DVD-a Bednje.

U čast Dana općine Bednja održano je i više popratnih manifestacija. Izložbu slika u prostorima škole postavio je Srećko Bačić, dok su na bednjanskim ulicama iz kubura zapucali članovi Prve kubure iz Višnjice.

Uoči svečane sjednice otvorena je i novoasfaltirana cesta u zaseoku Vrbanići u Mjesnom odboru Meljan. Riječ je o jednoj od više moderniziranih cesta koje je financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja.

Cestu je otvorio saborski zastupnik A. Stričak, a uz uže općinsko vodstvo, otvaranju je nazočio i potpredsjednik Općinskog vijeća Vladimir Kramarić. Polaganje asfalta na ukupno 550 metara makadama mještani toga kraja lijepo su dočekali, a u ime svih njih gostima je zahvalio predsjednik Vijeća MO-a Ivan Knez.

U večernjim satima proslava Dana općine nastavljena je uz glazbenu večer koju su priredili Kavaliri. Obilježavanja Dana Bednje nastavlja se i danas brojnim sadržajima za mlade. Sutra su na rasporedu brojna kulturna i tradicijska događanja, a proslava završava u nedjelju, tradicionalnim židorovskim proštenjem na Bednji.

Galerija slika