FOTO: Svečanom sjednicom i dodjelom općinskih priznanja proslavljen Dan općine Sveti Ilija

Napisao/la: -
Dobitnici javnih priznanja Općine Sveti Ilija Dobitnici javnih priznanja Općine Sveti Ilija Foto: Krešimir Đurić

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u srijedu je obilježen Dan općine Sveti Ilija, koji se slavi na blagdan sv. Ilije, 20. srpnja.

Brojnim uzvanicima u društvenom domu u Beletincu na početku se obratio predsjednik Općinskog vijeća Zdravko Ostroški, koji se osvrnuo na važnije odluke Općinskog vijeća u proteklih godinu dana, među kojima je izdvojio odluku o zbrinjavanju otpada, izmjene i dopune općinskog Prostornog plana, odluku o sufinanciranju produženog boravka učenika u obje škole na području općine, te odluku o sufinanciranju kupnje ili izgradnje obiteljskih kuća za mlade obitelji.

dan_opcine_sveti_ilija_04.JPG

Od projekata je izdvojio početak izgradnje kanalizacijskog sustava u sklopu Aglomeracije Varaždin, asfaltiranje ceste Krušljevec-Presečno, početak javnog izlaganja u sklopu katastarske izmjere, te adaptaciju i uređenje društvenog doma, igrališta i trga u Beletincu. Napomenuo je i da Općina redovito izdvaja sredstva za stipendiranje studenata i financijsku potporu mladim obiteljima za novorođenu djecu te za niz drugih aktivnosti i programa. Ujedno je pohvalio rad svih 13 udruga, klubova i društava koji djeluju na području općine, te svim mještanima općine čestitao Dan općine i blagdan sv. Ilije.

Načelnik općine Sveti Ilija Marin Bosilj osvrnuo se na projekte koji su obilježili proteklih godinu dana, a naglasak je stavio na tri projekta.

- Prvi među njima je aglomeracija, najveći projekt u povijesti općine, vrijednosti više od 26 milijuna kuna, koji obuhvaća četiri naselja naše općine - Tomaševec, Križanec, Doljan i Žigrovec. Istaknuo bih i cestogradnju, s obzirom da je u protekloj godini u ceste uloženo više od šest milijuna kuna, bilo da je riječ o lokalnim ili županijskim cestama, nogostupima ili odvodnji oborinskih voda. Treći veliki projekt je nastavak katastarske izmjere, projekta koji je započeo 2013. godine, a trenutno je u fazi javnog izlaganja te očekujemo da bi mogao završiti kroz dvije godine - napomenuo je Bosilj.

dan_opcine_sveti_ilija_05.JPG

Općina Sveti Ilija može se pohvaliti i dobrim iskustvima u prikupljanju sredstava iz različitih izvora financiranja za projekte koje provodi.

- Gotovo da nemamo ni jedan projekt koji smo radili samostalno, iz vlastitog proračuna. Za sve projekte smo osiguravali druge izvore sufinanciranja kao što su ministarstva ili fondovi, a omjeri sufinanciranja su različiti, od 30 do 70-80 posto. Prošle smo godine, prema prijašnjem indeksu razvijenosti, imali mogućnost većeg postotka sufinanciranja, no od ove smo godine svrstani u skupinu natprosječno razvijenih općina pa su nam i udjeli sufinanciranja od strane ministarstava smanjeni. Tako nam je, primjerice, sufinanciranje od Ministarstva graditeljstva prošle godine iznosilo 70 posto, a ove godine maksimalno 30 posto - ukazao je Bosilj je jedan od problema s kojima se male općine susreću kod provedbe i financiranja projekata.

Ipak, dodao je da će se i dalje ulagati u razvoj općine.

- Želimo nastaviti s izgradnjom cestovne infrastrukture te izgradnjom kanalizacijske mreže u naseljima koja nisu obuhvaćena aglomeracijom, kao i s daljnjim uređenjem društvenih domova i prostorija, a to se prije svega odnosi na Seketin, Doljan i Sveti Ilija - istaknuo je načelnik.

Dan općine čestitao je i župan Radimir Čačić, koji je pritom naglasio da je ova godina točka na kojoj se mogu razriješiti neke od ključnih stvari za ovu općinu.

dan_opcine_sveti_ilija_08.JPG

- Jedna od tih stvari je sasvim sigurno dječji vrtić za koji postoji mogućnost da se isfinancira kroz europske fondove i očekujemo da će to biti napravljeno. Suradnja Općine i Županije je vrlo dobra te se svi tekući projekti nastavljaju. Ti projekti nisu mali, Županija ih prati u infrastrukturi, odnosno cestama, i prošle godine iznosili su 1,3 milijuna kuna, a ove godine 1,7 mil. kuna. Riječ je o velikom novcu i za Županiju, a posebno za Općinu, jer je to 15-20 posto ukupnog proračuna ove Općine. No najveći projekt još uvijek nije realiziran, a to je nova škola u Svetom Iliji. To je projekt težak 30-ak milijuna. Jasno je da se treba graditi nova škola, projekt je u potpunosti definiran s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, ali ministarstvo još uvijek nije u stanju osigurati sredstva. Obavljeno je nekoliko krugova razgovora s ministricom, ali ništa se dosad nije uspjelo razriješiti - napomenuo je Čačić, dodavši da će se sredstva koja Županija očekuje od povrata duga države za objekte građene po modelu javno-privatnog partnerstva moći utrošiti upravo za izgradnju nove škole.

Dan općine svim mještanima čestitali su i načelnik općine Vinica Marijan Kostanjevac, u ime svih gradonačelnika i načelnika, kao i saborski zastupnik Josip Križanić te Milan Jambor, načelnik Devinskog Novog Sela u Slovačkoj, s kojom je Općina Sveti Ilija 1997. godine potpisala Povelju o suradnji.

Vrhunac svečane sjednice bila je dodjela javnih priznanja Općine Sveti Ilija za 2018. godinu.

dan_opcine_sveti_ilija_15.JPG

Nagrade Općine Sveti Ilija dodijeljene su tako Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Beletinec-Krušljevec i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Sveti Ilija za unaprjeđenje kulturnog i društvenog života i jačanje ugleda Općine u zemlji, te Nogometnom klubu Obreš za izniman doprinos razvoju sporta i jačanje ugleda Općine u zemlji.

Zahvalnica Općine Sveti Ilija za unaprjeđenje gospodarstva i jačanje ugleda Općine u zemlji dodijeljena je Caffe baru "La bamba" koji ove godine slavi 30. obljetnicu rada, dok je Zahvalnica Općine Sveti Ilija za ostvarene sportske rezultate i jačanje ugleda Općine u zemlji dodijeljena Ivanu Krešu, članu Bowling kluba Medonja iz Varaždina te pobjedniku pojedinačnog Bowling kupa Hrvatske.

Svečanost su svojim nastupima upotpunile Brigita Kitner (klavir) i Andrea Nikolić (violina).

 

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.