Dobitnici javnih priznanja Općine Sveti Ilija Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Svečanom sjednicom i dodjelom općinskih priznanja proslavljen Dan općine Sveti Ilija

| 19.7.2018. u 18:53h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u srijedu je obilježen Dan općine Sveti Ilija, koji se slavi na blagdan sv. Ilije, 20. srpnja.

Brojnim uzvanicima u društvenom domu u Beletincu na početku se obratio predsjednik Općinskog vijeća Zdravko Ostroški, koji se osvrnuo na važnije odluke Općinskog vijeća u proteklih godinu dana, među kojima je izdvojio odluku o zbrinjavanju otpada, izmjene i dopune općinskog Prostornog plana, odluku o sufinanciranju produženog boravka učenika u obje škole na području općine, te odluku o sufinanciranju kupnje ili izgradnje obiteljskih kuća za mlade obitelji.

dan_opcine_sveti_ilija_04.JPG

Od projekata je izdvojio početak izgradnje kanalizacijskog sustava u sklopu Aglomeracije Varaždin, asfaltiranje ceste Krušljevec-Presečno, početak javnog izlaganja u sklopu katastarske izmjere, te adaptaciju i uređenje društvenog doma, igrališta i trga u Beletincu. Napomenuo je i da Općina redovito izdvaja sredstva za stipendiranje studenata i financijsku potporu mladim obiteljima za novorođenu djecu te za niz drugih aktivnosti i programa. Ujedno je pohvalio rad svih 13 udruga, klubova i društava koji djeluju na području općine, te svim mještanima općine čestitao Dan općine i blagdan sv. Ilije.

Načelnik općine Sveti Ilija Marin Bosilj osvrnuo se na projekte koji su obilježili proteklih godinu dana, a naglasak je stavio na tri projekta.

- Prvi među njima je aglomeracija, najveći projekt u povijesti općine, vrijednosti više od 26 milijuna kuna, koji obuhvaća četiri naselja naše općine - Tomaševec, Križanec, Doljan i Žigrovec. Istaknuo bih i cestogradnju, s obzirom da je u protekloj godini u ceste uloženo više od šest milijuna kuna, bilo da je riječ o lokalnim ili županijskim cestama, nogostupima ili odvodnji oborinskih voda. Treći veliki projekt je nastavak katastarske izmjere, projekta koji je započeo 2013. godine, a trenutno je u fazi javnog izlaganja te očekujemo da bi mogao završiti kroz dvije godine - napomenuo je Bosilj.

dan_opcine_sveti_ilija_05.JPG

Općina Sveti Ilija može se pohvaliti i dobrim iskustvima u prikupljanju sredstava iz različitih izvora financiranja za projekte koje provodi.

- Gotovo da nemamo ni jedan projekt koji smo radili samostalno, iz vlastitog proračuna. Za sve projekte smo osiguravali druge izvore sufinanciranja kao što su ministarstva ili fondovi, a omjeri sufinanciranja su različiti, od 30 do 70-80 posto. Prošle smo godine, prema prijašnjem indeksu razvijenosti, imali mogućnost većeg postotka sufinanciranja, no od ove smo godine svrstani u skupinu natprosječno razvijenih općina pa su nam i udjeli sufinanciranja od strane ministarstava smanjeni. Tako nam je, primjerice, sufinanciranje od Ministarstva graditeljstva prošle godine iznosilo 70 posto, a ove godine maksimalno 30 posto - ukazao je Bosilj je jedan od problema s kojima se male općine susreću kod provedbe i financiranja projekata.

Ipak, dodao je da će se i dalje ulagati u razvoj općine.

- Želimo nastaviti s izgradnjom cestovne infrastrukture te izgradnjom kanalizacijske mreže u naseljima koja nisu obuhvaćena aglomeracijom, kao i s daljnjim uređenjem društvenih domova i prostorija, a to se prije svega odnosi na Seketin, Doljan i Sveti Ilija - istaknuo je načelnik.

Dan općine čestitao je i župan Radimir Čačić, koji je pritom naglasio da je ova godina točka na kojoj se mogu razriješiti neke od ključnih stvari za ovu općinu.

dan_opcine_sveti_ilija_08.JPG

- Jedna od tih stvari je sasvim sigurno dječji vrtić za koji postoji mogućnost da se isfinancira kroz europske fondove i očekujemo da će to biti napravljeno. Suradnja Općine i Županije je vrlo dobra te se svi tekući projekti nastavljaju. Ti projekti nisu mali, Županija ih prati u infrastrukturi, odnosno cestama, i prošle godine iznosili su 1,3 milijuna kuna, a ove godine 1,7 mil. kuna. Riječ je o velikom novcu i za Županiju, a posebno za Općinu, jer je to 15-20 posto ukupnog proračuna ove Općine. No najveći projekt još uvijek nije realiziran, a to je nova škola u Svetom Iliji. To je projekt težak 30-ak milijuna. Jasno je da se treba graditi nova škola, projekt je u potpunosti definiran s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, ali ministarstvo još uvijek nije u stanju osigurati sredstva. Obavljeno je nekoliko krugova razgovora s ministricom, ali ništa se dosad nije uspjelo razriješiti - napomenuo je Čačić, dodavši da će se sredstva koja Županija očekuje od povrata duga države za objekte građene po modelu javno-privatnog partnerstva moći utrošiti upravo za izgradnju nove škole.

Dan općine svim mještanima čestitali su i načelnik općine Vinica Marijan Kostanjevac, u ime svih gradonačelnika i načelnika, kao i saborski zastupnik Josip Križanić te Milan Jambor, načelnik Devinskog Novog Sela u Slovačkoj, s kojom je Općina Sveti Ilija 1997. godine potpisala Povelju o suradnji.

Vrhunac svečane sjednice bila je dodjela javnih priznanja Općine Sveti Ilija za 2018. godinu.

dan_opcine_sveti_ilija_15.JPG

Nagrade Općine Sveti Ilija dodijeljene su tako Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Beletinec-Krušljevec i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Sveti Ilija za unaprjeđenje kulturnog i društvenog života i jačanje ugleda Općine u zemlji, te Nogometnom klubu Obreš za izniman doprinos razvoju sporta i jačanje ugleda Općine u zemlji.

Zahvalnica Općine Sveti Ilija za unaprjeđenje gospodarstva i jačanje ugleda Općine u zemlji dodijeljena je Caffe baru "La bamba" koji ove godine slavi 30. obljetnicu rada, dok je Zahvalnica Općine Sveti Ilija za ostvarene sportske rezultate i jačanje ugleda Općine u zemlji dodijeljena Ivanu Krešu, članu Bowling kluba Medonja iz Varaždina te pobjedniku pojedinačnog Bowling kupa Hrvatske.

Svečanost su svojim nastupima upotpunile Brigita Kitner (klavir) i Andrea Nikolić (violina).