Započeli Dani ludbreške Svete nedjelje, bogat program nastavlja se već danas Foto: Grad Ludbreg

Započeli Dani ludbreške Svete nedjelje, bogat program nastavlja se već danas

Varaždinske vijesti | 27.8.2018. u 10:21h | Objavljeno u Našim krajem

Prvog vikenda u okviru manifestacije Dani ludbreške Svete nedjelje u Ludbreg su hodočastili bolesni i djelatnici župnih Caritasa Varaždinske biskupije te djelatnici Crvenog križa. Večernju svetu misu svojim nastupima uljepšali su pjevački zborovi iz susjednih općina.

Mladi Varaždinske biskupije organizirali su hodočasnički dan u Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu u subotu 25. kolovoza. Bio je to šesti po redu Hodočasnički dan mladih Varaždinske biskupije u Ludbreg, a ovog puta održan je pod geslom "Daj nam... Daj(te) im!". Hodočasnički dan mladih tradicionalno je zaključen festivalom duhovnih šansona Duga 2018.

ludbreg-dani-svete-nedjelje-01.JPG

Svakodnevni programi u sklopu najveće ludbreške manifestacije započeli su već u petak 24. kolovoza koncertom Mješovitog pjevačkog zbora "Podravina". Kao gosti nastupali su Lucija Spevec, sopran, Silvija Novak, Zbor svete Marije Magdalene Kneginec, učenici Glazbene škole Ludbreg.

ludbreg-dani-svete-nedjelje-02.JPG

U Kući sunca je "Ludbreško sunce" ugostilo srodne udruge u tradicionalnom programu pod nazivom "I mi to možemo, pokaži što znaš".

ludbreg-dani-svete-nedjelje-03.JPG

Održan je i jedan od najdugovječnijih programa ove manifestacije, natjecanje u gađanju glinenih golubova koje priređuje Lovačko društvo "Srnjak". Bilo je tu još sportskih događanja, održan je Memorijalni teniski turnir parova "Marijan Kovačić", a mladi košarkaši odmjerili su snage na dječjem košarkaškom turniru.

ludbreg-dani-svete-nedjelje-04.JPG

Program od ponedjeljka do nedjelje

U ponedjeljak 27. kolovoza u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Mladen Kerstner bit će predstavljena knjiga "Zdravi međuodnos ljudi i životinja" autora Saše Zavrtnika i Damira Žubčića na temu "Religija i duhovnost". Istog dana u 20 sati u svečanoj dvorani dvorca Batthyany na rasporedu je tradicionalni koncert "Kroz generacije".

U utorak 28. kolovoza bit će otvorene dvije izložbe. U Bakinoj hiži u 18 sati Žene iz centra svijeta priređuju izložbu pod nazivom "Priče iz bakinog ormara". U 20 sati u izložbenom prostoru hotela Raj bit će otvorena izložba slika mlađih članova Likovnog udruženja Ludbreg, Ire Andreje Potnar i Ariane Kosec.

U srijedu 29. kolovoza u župnoj crkvi tradicionalno će koncert prirediti Župni zbor. Program počinje u 19,30 sati.

I ove godine četvrtak je rezerviran za gospodarske sadržaje. U 16:30 sati bit će otvorene novouređene prostorije vinskog podruma Udruge vinogradara "Trsek" i tradicionalni Ludbreški sejem. U 18 sati koncert će na Trgu Svetog Trojstva održati Puhački orkestar grada Ludbrega.

U četvrtak se nastavljaju i hodočašća, kada će se održati tradicionalno hodočašće ministranata, vjeroučenika i vjeroučitelja naše biskupije. U 19.30 sati u atriju staroga grada, mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, predvodit će svetu misu, a nakon nje voditi procesiju s relikvijom Krvi Kristove u župnu crkvu gdje će se pjevati pohvale Svetoj Krvi, Litanije i Večernja. U 21 sat molit će se Getsemanska ura.

U petak 31. kolovoza bit će održano zavjetno hodočašće susjednih župa. Nakon jutarnjih misa, u 10:30 će krenuti procesija od župne crkve prema zavjetnoj kapeli u sklopu hodočašća hrvatske policije te župa Vinica, Rasinja i Zrinski Topolovec. Hodočašće i svetu misu predvodit će mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij. Navečer od 19 sati u župnoj crkvi će se pjevati Pohvale Svetoj Krvi, Litanije i Večernja, uz misno slavlje koje predvode misionari Krvi Kristove. Od 21 do 22 sata bit će molitveno bdjenje mladih. Ovogodišnji propovjednik i duhovni voditelj svečanosti bit će vlč. Matej Glavica, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije.

U petak 31. kolovoza u 15 sati na Trgu Svetog Trojstva počinje i etno gastro izložba u organizaciji Udruženja hrvatskih obrtnika Ludbreg. U 18 sati u vijećnici Centra za kulturu i informiranje "Dragutin Novak" na rasporedu je šesti po redu književni natječaj duhovnog stvaralaštva Radio Ludbrega – Vrelo nadahnuća.

U subotu 1. rujna u Ludbreg hodočaste brojne župe iz čitave Hrvatske, Slovenije i Mađarske. U jutro će u župnoj crkvi biti služene dvije mise, u 6 i u 7 sati. Misa u 9 sati u Zavjetnoj kapeli bit će služena na slovenskom i mađarskom jeziku, a predvodit će ju mons. Franc Režonja u koncelebraciji vlč. Pište Martona iz Serdahela. U 10:45 sati kreće procesija hodočasnika i svećenika od Župne crkve prema Zavjetnoj kapeli. Svetu misu predovi Josip Mrzljak, varaždinski biskup.

KUD "Anka Ošpuh" u subotu na Trgu Svetog Trojstva priređuje Folklorne susreta. Program počinje u 18 sati.

Neće izostati ni zabavnih sadržaja. U četvrtak 30. kolovoza publiku će u Ludbregu zabavljati Hladno pivo, petak je rezerviran za Mladena Grdovića, a u subotu 1. rujna koncert Učiteljica i Tarapana benda.

Vrhunac slavlja bit će u nedjelju 2. rujna. U jutro će u župnoj crkvi biti služene dvije mise, u 6 i u 7 sati. Od 8 sati kreće prijem hodočasnika pjesmom i duhovnim mislima. U 9 sati počinje duhovni program za hodočasnike u Svetištu. U 9:45 kreće procesija hodočasnika od Župne crkve do Zavjetne kapele. Procesiju i hodočasničku svetu misu predvodi mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BIH, uz sudjelovanje biskupa domaćina mons. Josipa Mrzljaka i drugih biskupa.