FOTO Sv. Hubert u „centru svijeta“ okupio više od tisuću lovaca, biskupa Mrzljaka i župana Čačića

I. Havaić Sakač / vv | 5.11.2017. u 09:20h | Objavljeno u Našim krajem

Više od tisući lovaca iz cijele Hrvatske okupilo se u subotu „centru svijeta“ kako bi obilježilo i proslavilo dan svog zaštitnika sv. Huberta, koji se tradicionalno obilježava u nacionalnim svetištima,  a ove je godine na red došao Lovački savez Varaždinske županije.

Svečanost je započela na Trgu Svetog Trojstva gdje su se od jutarnjih sati okupljali lovci. Odjeveni u svečane odore, lovci su započeli slavlje postrojavanjem zastava lovačkih saveza.

Prije središnjeg događaja proslave, mise koju je u ludbreškom svetištu Predragocjene Krvi Kristove predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, sudionici su ustrojili svečanu povorku  s kočijama, kuburašima i husarima, konanjicima povijesne postrojbe Varaždinske županije.

Potom su u povorci uz pratnju Puhačkog orkestra grada Ludbrega, koju je predvodio sv. Hubert na bijelom konju te nosači trofeja jelena s križem, barjaktari i kočije, krenuli prema zavjetnoj kapeli.

Središnji dio proslave bila je sveta misa koju je predvodio biskup Josip Mrzljak, uz suslavlje domaćeg župnika, monsinjora Josipa Đurkana i glazbenu pratnju ludbreškog župnog zbora.

Nakon mise, okupili su se u sportskoj dvorani gdje su im se obratili, predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije Ivan Kutnjak, predsjednik Hrvatskog lovačkog Saveza Đuro Dečak,  dogradonačelnica Ludbrega Renata Potočnik te župan Varaždinske županije Radimir Čačić, koji je na prigodnoj svečanosti u sportskoj dvorani naznačio ukazao na važnost lovaca koji čuvaju floru i faunu, poželjevši nazočnim mnogo lijepih i ugodnih trenutaka u okruženju prirode.

-  Hrvatska je poznata lovačka destinacija u cijeloj Europi, a najbolja mjesta okupljanja su sajmovi, a jedan od najboljih i najposjećenijih je upravo varaždinski, naglasio je varaždinski župan.

Čak 1500 članova nekoliko lovačkih udruga u Varaždinskoj županiji, kako je dodao Čačić, govori u prilog tome da je lovstvo popularno.  

-Treba se prisjetiti i kako se početkom Domovinskog rata država branila i lovačkim puškama i tu je bio doprinos lovaca – naglasio župan te svim lovcima čestitao 3. studeni, njihov dan.

Dobru kob lovcima poželjelio je i Marko Tomljanović, predstavnik Ministarstva poljoprivrede.

Opširnije pročitajte u sljedećem broju Varaždinskih vijesti...