FOTO Spoj plesa i mode na krugovima centra svijeta u Ludbregu

VV | 10.9.2022. u 20:00h | Objavljeno u Našim krajem

Ludbrežani i svi posjetitelji na Trgu Svetog Trojstva imali su prilike svjedočiti i pratiti prvi modno - plesni performans u Ludbreg. Riječ je projektu koji su zajedničkim snagama organizirali Centar za kulturu i informiranje Ludbreg, Turistička zajednica područja Centar svijeta, Eva Vučković, Ludbeške mažoretkinje i Udruga žene iz Centra svijeta.

Ovaj modno - plesni performans bio je inspiriran poznatom “Legendom o Ludbergi“. Zanimljivi likovi, legende, motivi, radnja i pouke priče potaknuli su mladu ludbrešku umjetnicu Evu Vučković da izradi 6 odjevnih kombinacija koji su prezentirani kao nosive svakodnevne odjevne kreacije.

- Ludbreg je grad bogat tradicijskim znanjem tekstilnog rukotvorstva kao što su ručni vez i tkanje, koji su bili početna točka i inspiracija za izradu odjevnih kreacija. Izrađeni odjevni predmeti nove su kreacije namijenjene za ljetno razdoblje te se sastoje od šest odjevnih kombinacija. Glavna nit vodilja izrade odjevnih predmeta korištenje je održivih materijala prirodnog porijekla poput lana te upotreba tehnika rukotvorstva i suptilno ukrašavanje tekstila kao što su ručni vez, tkanje i oslikavanje u znak održivosti u modnoj industriji. Paleta boja nastoji dizajnu kreacija pridodati suvremeni ton. Svaku kreaciju krase individualizirani detalji motiva inspirirani životinjskim, biljnim i svjetovnim elementima iz ludbreškog krajolika. - objasnila je Eva Vučković kojoj su u izradi modnih kreacije pomogle i članice Udruge Žene iz Centra svijeta, Biserka Kutnjak, Božica Ranilović i Ruža Novak.

- Cilj je ove projektne suradnje potaknuti želju za očuvanjem tradicijskog tekstilnog rukotvorstva s područja Ludbrega, pokazati da rukotvorstvo i dan danas može imati primjenu u suvremenim kako dizajnerskim tako i umjetničkim angažmanima i samim time lokalno ukazati na održivost materijalnih i nematerijalnih kulturnih vrijednosti kao sto su tradicijska znanja, priče, vjerovanja, običaji i legende. - dodaje mlada autorica.

Kao kontrast klasičnoj modnoj reviji osmišljene kreacije prezentirale su Ludbreške mažoretkinje onako kako one to najbolje znaju – kroz ples.

Svojim smislom za pokret, unosom elegantnog plesnog držanja, gestama, gimnastičkim i narativnim elementima, ludbreške su mažoretkinje u kreacije unijele duh karaktera prikazan na poetičan, efektan, dinamičan i kreativan način. Uz upotrebu jednostavnih, no dojmljivih rekvizita, njihova je plesna koreografija je uprizorila likove i scene iz “Legende o Ludbergi”. Nošeni odjevni predmeti, tako prezentirani, približeni su kao svakodnevne odjevne kreacije obogaćene bajkovitom pričom u njihovu nastanku.

Veliku ulogu u prezentaciji ove modno – plesne priče imala je i scenografija koja je dočara tajanstveni krajolik Ludberginih pustolovina kroz nepoznato.

- Ovo je projekt koji smo pripremali gotovo 6 mjeseci. Iza nas je puno odrađenog posla i ovim putem zahvaljujemo svima koji su doprinijeli njegovoj uspješnoj realizaciji. Finalni rezultat projekta, dakle ovaj modno-plesni perfomanas još je jednom dokazao kulturnu vrijednost, vrijednost tradicijskog znanja, običaja i legendi. - poručili su iz Centra za kulturu i informiranje Ludbreg.

Označeno u