FOTO Spektakl u Međimurju: predstavljena prestižna Green Destinations nagrada Foto: Denis Perčić

FOTO Spektakl u Međimurju: predstavljena prestižna Green Destinations nagrada

Varaždinske vijesti | 16.3.2023. u 18:52h | Objavljeno u Našim krajem

U Međimurju ne prestaju govoriti o istaknutoj srebrnoj nagradi koju su proteklog tjedna, župan Matija Posavec i direktor turističke zajednice Rudi Grula, preuzeli u ime Međimurske županije na pozornici globalno prepoznatog turističkog expo-a „ITB Berlin“.

Danas je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljena istaknuta nagrada Green Destinations, a kojoj je prisustvovao i veleposlanik Republike Slovenije Gašper Dovžan.

Slovenija je, inače, prva u svijetu prepoznata kao „zelena država“, dok broji više od 50 certificiranih „zelenih“ turističkih destinacija.

Veleposlanik Republike Slovenije, Nj. E., Gašper Dovžan pohvalio je napore koje u Međimurju poduzimaju po pitanju brendiranja kao zelene i održive regije u Hrvatskoj kao 'prvi slovenski susjedi':

„Upućujem svima čestitke na nagradi za koju vjerujem da će ubrzati suradnju u turizmu. Nagrada je došla u pravo vrijeme kada se otvaraju interACT projekti koji potiču projektnu suradnju u prekograničnom području. Granica nas u ovome slučaju ne razdvaja, već spaja, što dokazuje i ova nagrada“.

Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je da je nagrada rezultat koji nije „došao preko noći“, već da je rezultat predanog, mukotrpnog i strateški planiranog rada:

„Zaštita prirode i okoliša, unapređenje kulture, eno-gastro turizam, sve je to ponuda na čijem razvoju radimo, a ono najbitnije je da sve to ostavimo, kome, nego budućim naraštajima. Također, ova nagrada pripada svakom stanovniku Međimurja koji neumorno i predano brine o uređenosti svoga zavičaja i okućnice“, istaknuvši pritom ponos što je taj rad i trud prepoznala struka na svjetskoj razini dodijelivši Međimurju ovu prestižnu nagradu.

„Prva smo certificirana regija u Hrvatskoj i ovome dijelu Europe, a tek četvrta na svijetu, nije li to razlog za slavlje“, rekao je dugogodišnji direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula te istaknuo da ovo postignuće, za koje je trebalo više od godinu dana rada, ne bi bilo moguće postići bez sinergije svih dionika turističkog gospodarstva Međimurja.

Kako se i pisalo proteklog tjedna, Međimurska županija, kao regija, dobitnik je istaknute srebrne nagrade za održivost u turizmu koju dodjeljuje međunarodna organizacija Green Destinations. Međimurje je dobivanjem ovog certifikata osiguralo službene oznake „zelene i održive“ turističke destinacije, a za 24 mjeseca ih očekuje proces reevaluacije nakon kojeg Međimurje može otići korak dalje i postići zlatnu nagradu.

Galerija slika