FOTO Snažni bujični val na Plitvici uzrokovao poplavu u Selniku, no bila je to samo - vježba Foto: Općina Maruševec

FOTO Snažni bujični val na Plitvici uzrokovao poplavu u Selniku, no bila je to samo - vježba

VV | 26.10.2024. u 10:38h | Objavljeno u Našim krajem

U Selniku je održana velika vježba civilne zaštite Općine Maruševec. Uz članove Stožera Civilne zaštite Općine Maruševec i Područnog ureda Civilne zaštite Varaždin, u vježbi su sudjelovali i zaposlenici komunalnog poduzeća Markom, članovi Vatrogasne zajednice Općine Maruševec – DVD Maruševec i DVD Donje Ladanje, Policijska postaja Ivanec, Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije – Ispostava Ivanec, Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Varaždin te Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec.

Vježbu i sve sudionike je koordinirao načelnik Stožera Civilne zaštite Općine Maruševec Zdravko Kukec, a pratili su ih načelnik Općine Maruševec Mario Klapša, načelnik Policijske postaje Ivanec Danijel Leskovar, članica općinskog Stožera CZ Dragica Korpar te predstavnici Područnog ureda Civilne zaštite Varaždin, a s velikim interesom intervenciju žurnih snaga pratili su i stanovnici naselja Greda.

241024-vjezba-cz-marusevec-02_Large.jpg

Vježba Civilne zaštite Općine Maruševec "Poplava - rijeka Plitvica 2024 godine“ održana je pod simulacijom snažnog bujičnog vala uzrokovanog većim količinama oborina. Cilj vježbe bilo je uvježbavanje i podizanje razine osposobljenosti operativnih snaga Civilne zaštite Općine Maruševec te drugih sudionika u sustavu civilne zaštite, kao i podizanje spremnosti, obučenosti i opremljenosti. Također, kroz provođenje vježbe provjeravala se koordinacija sustava civilne zaštite u slučaju većih nesreća, a kasnije su se analizirala postupanja utvrđena standardnim operativnim postupcima.

Vježba je poslužila i za testiranje koordinacije svih sudionika sustava civilne zaštite u uvjetima velikih nesreća, kontrolu dostatnosti kapaciteta i sposobnosti operativnih snaga, kao i za podizanje razine informiranosti stanovništva.

241024-vjezba-cz-marusevec-05_Large.jpg

 Nakon vježbe, u zgradi Općine Maruševec provedena je evaluacija od strane sudionika u vježbi. Tom su prilikom načelnik Stožera civilne zaštite Općine Maruševec Zdravko Kukec i načelnik Općine Maruševec kazali da su kroz provedenu vježbu uključene interventne službe pokazale kako se znaju nositi s opasnostima.

- Ova vježba je pokazala da su mogućnosti i spremnost pripadnika sustava Civilne zaštite Općine Maruševec na visokoj razini. Tome doprinose značajna financijska sredstva se kontinuirano izdvajaju za njihovo opremanje i osposobljavanje ali i dosadašnje bogato iskustvo kroz zabilježene intervencije. Stoga, možemo poručiti građanima da će im u eventualnim nesrećama ili katastrofama pripadnici sustava civilne zaštite biti na raspolaganju i na pomoć s neophodnim ljudstvom, njihovim znanjem te potrebnom tehničkom opremom – rekao je tom prilikom načelnik Klapša pohvalivši dosadašnje djelovanje operativnih snaga sustava civilne zaštite.

241024-vjezba-cz-marusevec-09_Large.jpg

Galerija slika