FOTO Škotsko visinsko govedo šeće pašnjacima u Črešnjevu, od milja ih zovu "žive kosilice" Foto: Varaždinska županija

FOTO Škotsko visinsko govedo šeće pašnjacima u Črešnjevu, od milja ih zovu "žive kosilice"

Varaždinske vijesti | 4.4.2024. u 10:36h | Objavljeno u Našim krajem

Obitelj Mekota na svom se imanju, osim uzgojem škotskog goveda, bavi i uzgojem fajferica, crnih slavonskih svinja

Škotsko visinsko govedo koje se nekada moglo vidjeti samo na fotografijama, unazad nekoliko godina krasi pašnjake i travnjake u mjestu Črešnjevo gdje na svom imanju obitelj Mekota upravo uzgaja ove životinje.

>> Obitelj Mekota iz Črešnjeva jelene zamijenila škotskim govedima, pa ih svi gledali u čudu!

Obzirom da uzgoj škotskog goveda postaje sve više popularno i u našim krajevima te privlači sve više pažnje, župan Anđelko Stričak je u pratnji pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutina Vinceka posjetio imanje te se uvjerio u aktivnosti i rad obitelji koja se osim uzgojem škotskog goveda bavi i uzgojem fajferica, crnih slavonskih svinja.

04042024_opg_mekota_5.jpg

Kako je naglasila Silvija Mekota, vlasnica OPG-a, škotsko govedo nije pretjerano zahtjevno za uzgoj, a meso mu je iznimne kvalitete.

- Nismo u planu nikad imali da ćemo se ovime baviti, no iz određene ljubavi pa i radoznalosti krenulo je samo od sebe. Da to ne volimo, ne bi smo se time bavili. Moram istaknuti kako se za ova goveda od milja kaže i da su žive kosilice. Iako ne jedu one samo travu, već za njih moramo pripremiti i do 150 velikih bala sijena - rekla je Silvija Mekota, inače učiteljica matematike u Osnovnoj školi Vidovec istaknuvši kako ju rad na imanju opušta, a uz sve to aktivna je i kao članica u općinskom vijeću Općine Beretinec.

04042024_opg_mekota_2.jpg

Župan Stričak pohvalio je rad, ali i entuzijazam ove obitelji koja ulaže svoje vrijeme i financijska sredstva u uzgoj ove zanimljive vrste goveda.

- Koliko sam imao prilike čuti, ovakva vrsta goveda popularnija su u Sloveniji i Austriji, ali polako se počinju uzgajati i kod nas. Kažu da je meso izuzetno dobro, a goveda imaju karakterističan izgled pa svakako izazivaju pažnju. Prije tri tjedna raspisali smo Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi pa još jednom pozivam sve poljoprivredne proizvođače, naravno i OPG Mekota, da prouče Javni poziv i jave se na njega. Unazad tri godine svi koji su se javili su dobili određeni iznos potpore - rekao je župan Stričak.

04042024_opg_mekota_3.jpg

Pročelnik Vincek naglasio je kako Županija podupire stočare putem sufinanciranja rasplodnog materijala, modernizacije stajskih objekata kao i što sufinancira bezbroj drugih mjera koje proizvođačima direktno ili indirektno mogu pomoći u njihovoj proizvodnji.

04042024_opg_mekota_4.jpg

04042024_opg_mekota_6.jpg

04042024_opg_mekota_1.jpg