FOTO Potpredsjednik Vlade i ministar Bačić posjetio općinu Donja Voća Foto: Općina Donja Voća

FOTO Potpredsjednik Vlade i ministar Bačić posjetio općinu Donja Voća

Varaždinske vijesti | 29.8.2024. u 13:00h | Objavljeno u Našim krajem

U prisutnosti župana Varaždinske županije i suradnika, potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić obišao je s načelnicom Sanjom Kočet sanirano klizište u općini Donja Voća, u naselju Jelovec Voćanski.

- Tijekom ove godine, zahvaljujući pomoći Vlade RH na području općine Donja Voća, za promet je otvorena županijska cesta u Jelovcu Voćanskom nakon kompletne sanacije klizišta - ističu iz Općine Donja Voća.

branko_bacic_donja_voca_sanja_kocet_28082024_4.jpg

Nakon prošlogodišnje elementarne nepogode koja je pogodila općinu Donja Voća pojavilo se 10-ak klizišta na županijskim i općinskim nerazvrstanim cestama u procijenjenoj vrijednosti većoj od 600.000,00 eura. Zasad, zbog nemogućnosti prometovanja županijskom dionicom, sanirano je klizište u naselju Jelovec Voćanski u vrijednosti od 81.000,00 eura.

branko_bacic_donja_voca_sanja_kocet_28082024_6.jpg

Za preostala klizišta koja se nalaze u nadležnosti Općine Donja Voća pripremaju se projekti kako bi time bili korak bliže realizaciji.

branko_bacic_donja_voca_sanja_kocet_28082024_3.jpg

- S navedenim je načelnica Kočet upoznala ministra Bačića te istaknula kako sanacija preostalih klizišta može biti ostvarena samo i isključivo sredstvima ministarstva, budući da Općina nema financijske mogućnosti isto sanirati izdvajanjem sredstava iz općinskog proračuna - napomenuli su iz Općine.

branko_bacic_donja_voca_sanja_kocet_28082024_2.jpg

Ministar Bačić je istaknuo da će inicirati na Vladi RH, zajedno sa svojim kolegama, pripremu odluke i programa kako bi se uspostavio program za sustavno rješavanje klizišta i tako općinama poput Općine Donja Voća pomoći u rješavanju problema otvaranja klizišta kao posljedice klimatskih promjena.

branko_bacic_donja_voca_sanja_kocet_28082024_5.jpg

Jučer je ujedno u Županijskog palači održana i svečana dodjela ugovora o financiranju izrade prostornih planova nove generacije te je Općini Donja Voća za projekt „Izrada prostornog plana nove generacije putem elektroničkog sustava ePlanovi za Općinu Donja Voća“ dodijeljeno 29.375,00 eura. Navedena sredstva Općina Donja Voća osigurala je prijavom na raspisani Javni poziv Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te time ostvarila 100% financiranje izrade prostornih planova nove generacije.

branko_bacic_donja_voca_sanja_kocet_28082024_1.jpg