FOTO Potpisan ugovor o radovima na energetskoj obnovi upravne zgrade u Novom Marofu

Varaždinske vijesti | 27.9.2024. u 13:10h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon 62 godine postojanja, na red je došla energetska obnova upravne zgrade u Novom Marofu, nekadašnje „zgrade Općine” iz koje se upravljalo bivšom Općinom Novi Marof. Novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač u petak je s izvođačem potpisao ugovor o izvođenju radova.

Zgrada će se energetski obnoviti zahvaljujući europskim fondovima i mogućnosti prijave zgrade, koja je djelomično u privatnom vlasništvu, na natječaj. Naime, uz Grad Novi Marof, suvlasnici zgrade su Zagrebačka banka i Trgonom papirnica.

Kako je rekao Jenkač, zgrada vapi za energetskom i statičkom obnovom jer je građena po starim normama koje već 50-ak godina nisu na snazi, stoga je morala biti odrađena i statička obnova.

– Zgradu smo morali statički i protupotresno ojačati. Energetski se kompletno mijenja sve - dobivamo novu fasadu, mislim da će to biti prva ovakva zgrada koja će imati kombinaciju staklene fasade s prednje i stražnje strane, a s bočne strane će biti zelena fasada. To je novina i bit će to interesantno za vidjeti. Na krovu će biti solarna elektrana 63 kilovata, dizalice topline, ventil konvektori, ide zamjena rasvjetnih tijela, lift, invalidska rampa i pristup, dakle sve što je bilo potrebno za zgradu uprave – pojasnio je Jenkač.

Dodao je da je za obnovu iz fonda EU dobiveno milijun i 53 tisuće eura, a ukupno je putem natječaja dobiveno dva milijuna i 360 tisuća eura. Ostatak od milijun i 300 tisuća eura zatvorit će se kroz financijsku konstrukciju gdje suvlasnici prema svojim suvlasničkim površinama sufinanciraju energetsku obnovu.

Riječ je o značajnoj i velikoj investiciji, ustvrdio je Jenkač, i potom zahvalio Varaždinskoj županiji, tvrtki Trgonom i Zagrebačkoj banci što su bili kooperativni i što su od početka do kraja prihvatili ideju.

– Nakon 62 godine starosti ove zgrade dobit ćemo novu, lijepu zgradu, a što se tiče unutarnjeg uređenja, svaki suvlasnik svojeg dijela može paralelno s vanjskom investicijom voditi svoje unutarnje uređenje. Mi kao Grad ćemo to su u svakom slučaju učiniti – kazao je gradonačelnik.

Velimir Samobor, direktor tvrtke Singra koja je dobila izvođenje radova na spomenutom objektu, rekao je kako je vidljivo da zgrada vapi za obnovom.

– Zgrada se obnavlja u statičkom smislu i ide energetska obnova. Radit će se kompletna ovojnica fasade, postavit će se gore elektrana i ide lift – rekao je Samobor i dodao da će radovi biti završeni u ugovorenom roku od 12 mjeseci.

Osim radova na upravnoj zgradi, gradonačelnik Jenkač je dodao kako su u planu i druge investicije u gradu. Tako je u tijeku rekonstrukcija i obnova stare škole u Novom Marofu koja će postati Multifunkcionalni kulturni centar za mlade.

– To je kompletno uređen prostor s liftom, od podruma do krova. Vrijednost je 1,5 milijuna eura, od toga smo milijun dobili od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ti radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine – naveo je Jenkač i dodao:

– Paralelno smo radili energetsku obnovu stare škole u Presečnu koja već godinama nije škola, ali je tako zovemo. Tamo je donedavno bila smještena Udruga Sunce i dio prostora koriste naši mještani iz naselja Presečna Gornjeg. Zgrada će biti za korištenje svima onima koji će za to biti zainteresirani – zaključio je novomarofski gradonačelnik.

Galerija slika