FOTO Počela obnova povijesnog objekta u ivanečkom gradskom parku Foto: Grad Ivanec

FOTO Počela obnova povijesnog objekta u ivanečkom gradskom parku

Varaždinske vijesti | 16.8.2022. u 15:00h | Objavljeno u Našim krajem

Odstranjivanjem prastare stropne konstrukcije (pokrova, trstike, daski) i trošne stolarije, počeli su radovi na energetskoj obnovi starog objekta u ivanečkome gradskom parku.

Ova zgrada jedini je preostali dio kompleksa nekadašnjeg Starog grada, a vjeruje se da je služila kao dvorišna gospodarska zgrada. S obzirom na to da je zgrada dio povijesti starog Ivanca, Grad ju je odlučio energetski obnoviti, urediti je i staviti u turističku funkciju.

Uz milijun kuna vlastitih sredstava osiguranih u proračunu te sa 600.000 kuna potpore ostvarene od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (na natječaju koji je ciljano bio raspisan za zgrade koje su zaštićeno kulturno dobro), Grad Ivanec je otvorio radove na uređenju starog objekta.

Centar za posjetitelje

- Projektom obnove (prema uvjetima konzervatora), zgrada će poprimiti svoj pretpostavljeni originalni izgled. Zidovi, podovi i krovna konstrukcija bit će toplinski izolirani s unutarnje strane. Izvest će se i svi instalaterski radovi (struja, grijanje, hlađenje, ventilacija). Grad će u objektu urediti centar za posjetitelje, a u njegovu sklopu planira se i lapidarij (izložbeni prostor) vezan uz tematiku Starog grada Ivanca – ističe zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, mag. arh.

Originalni izgled fasade bit će sačuvan

Kao zanimljivost, valja istaknuti da će starinska originalna cigla s vanjske strane objekta biti očišćena pjeskarenjem, čime će se sačuvati u izvornom obliku.

Sadašnji otvori na objektu (koji su nekad vjerojatno služili za prozračivanje kod sušenja sijena) također će s vanjske strane biti sačuvani u originalnom obliku, ali će iznutra biti zatvoreni.

U provedenom postupku javne nabave Grad Ivanec je izvedbu radova povjerio zajednici ponuditelja koju čine dvije ivanečke tvrtke - Graditeljstvo Andrije Grabara i ISF Tome Fištreka. Završetak radova očekuje se do kraja godine, do kada bi se trebali dovršiti svi zahvati potrebni za stavljanje objekta u turističku funkciju.

- Tlocrtnim rješenjem planirano je da sanitarni blok u objektu, osim s unutarnje, bude dostupan i kroz zaseban ulaz s vanjske, zapadne strane. Time će Ivanec ujedno dobiti moderan javni toalet koji će posjetitelji moći koristiti prilikom manifestacija koje se odvijaju u gradskom parku i u centru grada - ističu iz Grada Ivanca.

ivanec_stari_objekt_park_12082022_1.jpeg

ivanec_stari_objekt_park_12082022_2.jpeg

ivanec_stari_objekt_park_12082022_3.jpeg

ivanec_stari_objekt_park_12082022_4.jpeg

ivanec_stari_objekt_park_12082022_5.jpeg

Označeno u