FOTO Planinarski pohod na Ivančicu u spomen poginulih s područja Ivanca okupio 30-ak sudionika

VV | 31.5.2020. u 10:15h | Objavljeno u Našim krajem

U prigodi obilježavanja Dana državnosti, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec i Planinarski klub Ivanec, u suradnji s HVIDR-om Ivanec, organizirali su i proveli „6. memorijalni planinarski pohod 'Putem Ivanečke planinarske obilaznice' u spomen na poginule i umrle hrvatske branitelje s područja Grada Ivanca“.

Okupljanje 30-ak sudionika pohoda bilo je kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Ivancu, gdje su im se obratili Tomislav Friščić u ime Planinarskog kluba Ivanec, te Ljudvek Cikač i Vjekoslav Špac ispred ivanečkih braniteljskih udruga.

Čestitali su svima Dan državnosti i izrazili zadovoljstvo što se ponovno obilježava na prikladan datum, važan za hrvatsku povijest, kao sjećanje na prvo zasjedanje višestranačkog, demokratski izabranog Hrvatskog sabora 1990 godine.

Zadovoljstvo je, rečeno je, što se nastavlja tradicija održavanja pohoda kojim se prisjeća poginulih i umrlih hrvatskih branitelja ivanečkog područja, unatoč trenutnim ograničavajućim okolnostima.

Zbog toga je ove godine on bio pozivni, odnosno ograničen na sudjelovanje po 10-ak članova iz svake od triju spomenutih udruga.

Nakon pozdravnih riječi pohod je započeo na ivanečkoj 'Špici' u pravcu Jamina, pa dalje rutom Vuinovec - Sinovčice - Mihanovićeva ulica.

Ruta je dijelom išla Ivanečkom planinarskom obilaznicom, uz kraći odmor na gazdinstvu planinara Božidara Šoštara, pješačilo se 2,5 sata, a ukupno prošlo oko 7,5 kilometara.

Završna točka bio je Ribički dom u Ivancu, gdje je uslijedilo druženje, uz analizu pohoda i najavu nekih budućih zajedničkih aktivnosti.

Pokrovitelj pohoda bio je Grad Ivanec. Članovi ivanečke HVIDR-e i Ogranka dragovoljaca i veterana Domovinskog rata sudjelovali na prigodnom odavanju počasti poginulim hrvatskim braniteljima, koje je prije početka pohoda kod spomen obilježja organizirao Grad Ivanec.