FOTO Pjenušac NajNat vinarije Najman, po francuskoj metodi iz 16. st, nova je toplička priča

| 9.11.2021. u 17:37h | Objavljeno u Našim krajem

Po prvi puta u Varaždinskoj županiji koristi se francuska "ancestral" metoda prirodnog dozrijevanja nefiltriranog pjenušca u boci, prema recepturama iz francuskih samostana u okolici Limouxa iz 16. st. poznatijeg naziva PETillant NATurel, a što u prijevodu s francuskog znači prirodno pjenušavo.

Upravo su takvi jedan proizvod, novi pjenušac od mladog vina naziva NajNat, uz degustaciju, Turistička zajednica Grada Varaždinske Toplice i OPG Najman predstavili javnosti u ponedjeljak u Vili Toplissi, a kao novu vinsku priču jedinstvenu u županiji upravo iz podruma vinarije Najman koja kvalitetu dokazuje i brojnim nagradama i priznanjima od kojih se posebno izdvaja Decanter Worl Wine Awards London.

Napravljen od 100 posto portugisca

- Izrazito smo ponosni što smo predstavili javnosti još jedan naš pjenušac, a koji je napravljen po francuskoj metodi iz 16. stoljeća. To je jedno prirodno pjenušavo vino, koje je maglovito jer nije filtrirano te ima određeni talog u svojoj boci. Upravo u boci završava njegova fermentacija i napravljeno je od 100 posto portugisca. Izrazito smo ponosni što smo uspjeli napraviti takav jedan NajNat od vinarije Najman. Želja nam je i cilj, prvenstveno, a zato smo pozvali prijatelje, poslovne partnere s kojima surađujemo u županiji da se sami uvjere, degustiraju i naš pjenušac uvrste u svoju ponudu jela. Prvo želimo na domaćem terenu, iako imamo suradnje i s drugim županijama, vidjeti kakvi je odjek i jesmo li prihvaćeni. No, vjerujem da će svi prepoznati trud oko jednog takvog novog proizvoda – rekao je vlasnik vinarije Dragutin Najman.

Priča OPG-a Najman krenula je od male vinarije, od hobi bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom.

- Priključio sam se prije 10-ak godina u tu priču te smo ju počeli usmjeravati u smislu razvoja što kvalitetnijih vina. S idejom da se odskoči od tradicionalnog pravljenja vina za gemište. Tako smo napravili pjenušac topličku Iskru koja je odlično prihvaćena te se i dalje trudimo raditi vina višeg ranga. Put kojim smo krenuli je dug i treba puno strpljenja da se naprave dobra vina, a opet prihvaćena kupcima. Cilj nam je tako i nastaviti te se nadamo da će, ovisno o vinogradarskoj godini i prinosima, rezultati biti zadovoljavajući – rekao je Siniša Hojsak, voditelj vinogradarstva i podrumarstva na OPG-u Najman.

Prezentaciji novog pjenušca od mladog vina prisustvovala je i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković istaknuvši kako bavljenje turizmom nije samo prodaja kreveta, uređenje ulica, nego i dobra gastronomija.

- Ovo je jedna takva priča kojoj možete svjedočiti. Predstavljamo OPG Najman s njegovim kvalitetnim vinima to dokazuje i prestižna nagrada na svjetskoj izložbi Decanter koja je vrhunac vinarstva. Ovo nije jedini OPG s kojim imamo suradnju, jedan čovjek ne može sve, ali puno njih može puno više i to je početak jedne dobre turističke priče koju imamo u planu – rekla je Ratković.

Pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije, Dragutin Vincek pohvalio je ovaj svijetli primjer te podsjetio na promociju vina za koju se Županija zalaže.

- Varaždinska je županija zadnje dvije godina osiguravala inicijalna sredstva koja su utrošena u jednu vrstu promocije i marketinga. Dakle, odabirali smo vina i slali na izložbu Decanter u Londonu. Iz godine u godinu bilježimo sve veći broj medalja, sve veću prepoznatljivost na tržištu vina. I ove godine smo već krenuli s pripremama, odabrali smo vinskog izbornika i nadamo se da će sljedeće godine biti dobri rezultati kao i dosada – rekao je pročelnik Vincek.

Probrana priča sa vrhunskim proizvodima

Direktorica Turističke zajednice Grada Varaždinske Toplice, Lana Husnjak nije krila zadovoljstvo što Varaždinske Toplice kao jedan grad bogate kulture i povijesti, okružen divnim vinogradima nudi jednu prekrasnu eno priču.

- Drago mi je da smo prvi u županiji ponudili jednu potpuno drugačiju priču prirodnog dozrijevanja pjenušca po staroj francuskoj metodi iz 16. stoljeća. Ono što posebno veseli da se s razvojem cijele te male priče turizma, s kućama za odmor, s jednom višom klasom, dogodi i to da realiziramo jednu jedinstvenu priču unutar same vinarije Najman sa klijeti gdje će se raditi degustacije za manje skupine ljudi. Ne pričamo tu o autobusima gostiju nego o jednoj finoj maloj probranoj priči i to sa vrhunskim proizvodima – rekla je Husnjak.

Uz tradicionalni P'rtugizec i pjenušac Iskra po champagne metodi, brojnim posjetiteljima i njihovim nepcima godila je i ponuda tradicionalnih okusa hrane, a za koju je bio zaslužan Mario Oblak, majstor kuhar i član OPG-a Najman te je to bio vrlo lijepi početak Martinjskog tjedna.

- Pokušali smo naše vinske kapljice sljubiti s tradicionalnim okusima, ali na drugačiji način. Nismo ponudili samo klasične trgance s vrhnjem već i trgance sa kuhanim svinjskim jezicima, nije bila klasnična orehnjača već kestenjača koja je sočnija i izdašnija jer je kesten malo drugačiji od oraha i ponudili smo razne sireve iz obližnjih OPG-ova koji se odlično slažu s ovim mladim laganim vinima. I na kraju još jedan omiljeni recept od moje prabake, tzv. štrudl od vrhnja koji smo malo doradili u smislu da smo grožđice topili u portugiscu kako bi nabubrile kroz nekoliko dana i pokupile okus vina te ih stavili u štrudl. Uglavnom, našlo se za svako nepce ponešto, a opet sljubljeno s dobrom kapljicom – rekao je Oblak.

Označeno u