FOTO Paljenjem adventske svijeće i godišnjim koncertom KUD-a Marof označen početak blagdanskog razdoblja

Varaždinske vijesti | 3.12.2023. u 11:05h | Objavljeno u Našim krajem

Iako je program Adventa u Marofu službeno počeo s predbožićnim sajmom koji se održao prethodnog vikenda, u subotu je zajedničkim snagama Dječjeg vrtića Anđeo i KUD-a Marof upaljena prva adventska svijeća kojim je označen početak Došašća i prigodnih blagdanskih događanja.

Nakon paljenja prve adventske svijeće, Kulturni centar Ivan Rabuzin u Novom Marofu ugostio je tradicionalni godišnji koncert Kulturno-umjetničkog društva Marof.

Na pozornici su se predstavile sve sekcije domaćeg folklornog društva, kao i gosti iz Nagykanizse iz susjedne Mađarske i Dubrovnika koji su donijeli atraktivne koreografije.

-Već tradicionalno KUD Marof je u predbožićnim danima organizirao godišnji koncert na kojem su se predstavile sve sekcije našeg društva. Veseli nas jako veliki interes za ovaj koncert, jer su se tražile i karte više. Upravo zbog toga smo si dali truda i pripremili jedan bogat, šarolik i atraktivan program, uz atraktivne goste, te predstavili što se sve radilo tijekom godine – rekla je predsjednica KUD-a Marof Dijana Kropek.

Gradonačelnik Grada Novi Marof Siniša Jenkač smatra kako Advent u Novom Marofu uvijek donosi posebne trenutke za Grad.

-Paljenjem prve svijeće stvaramo toplu atmosferu koja nas povezuje u duhu blagdana. Uz to, godišnji koncert KUD-a Marof svake godine donosi poseban pečat našem kulturnom životu te pridonosi bogatstvu kulturne baštine našega kraja - rekao je gradonačelnik Jenkač.

 PROGRAM

 Advent u Marofu ove godine donosi brojna događanja i proslave, a jedna od proslava je i 6. rođendan kina Marof, u sklopu čega kino organizira besplatne projekcije. Osim filmova, organizirane su i brojne kazališne predstave prigodne za blagdansko razdoblje.

Voditeljica ureda Turističke zajednice Grada Novi Marof Renata Horvatić istaknula je kako će se tradicionalno, svake subote paliti adventske svijeće u suradnji sa Župom sv. Antuna Padovanskog, dječjim vrtićima i udrugama.

-Prosinac je bogat događanjima u Novom Marofu. Svake subote pridružit će nam se izlagači, sa prigodnim blagdanskim programom. Bit će tu u narednim danima i Motomrazova i Božićne vožnje s vatrogascima, raznih tradicijskih događanja, predstava, Zimski Šic na bic i Šetnju Rabuzinovim bregima... Stoga pozivamo sve ljude dobre volje na ova vesela i pozitivna druženja - rekla je Horvatić

Blagdan svete Barbare, 4. prosinca, posebno će se obilježiti međunarodnom radionicom cvijeća od krep papira, dok će se blagdan Svete Lucije, 13. prosinca, obilježiti prezentacijom i degustacijom tradicijskih jela od kukuruznog brašna. Naravno, tu je i nezaobilazni blagdan svetog Nikole koji se obilježava 6. prosinca.

-Ove godine Advent u Marofu nudi širok spektar događanja za sve posjetitelje. Izrazito smo ponosni na to što se naše udruge i gospodarstvenici aktivno uključuju u raznolikim blagdanskim proslavama - rekao je Jenkač.

Posljednji adventski tjedan rezerviran je za završne dječje i školske božićne priredbe, a svečani doček Nove godine u podne označit će službeni kraj Adventa u Marofu, uz nastup benda Vizija na vanjskoj pozornici Kulturnog centra Ivan Rabuzin.