FOTO Osnovna škola Beletinec u znaku proljeća, prvi plodovi sa školskih gredica su hit Foto: OŠ Beletinec

FOTO Osnovna škola Beletinec u znaku proljeća, prvi plodovi sa školskih gredica su hit

Varaždinske vijesti | 20.4.2023. u 08:19h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Učenici 1. razreda Osnovne škole Beletinec izuzetno se vesele proljeću i lijepom vremenu te su tom prigodom u prostorijama škole, zajedno sa svojim roditeljima te razrednicom Vesnom Fadigom, izrađivali uskrsne čestitke i uskrsne dekoracije.

osnovna_skola_beletinec_18042023_3a.jpg

Čestitkama su razveselili svoje obitelji, a uskrsnim dekoracijama ukrasili su prostore škole. Također su održali i humanitarnu prodaju kolača. Sredstva koja su prikupili prodajom donirali su za akciju "Škole za Afriku" čime će pomoći opremanju škola u Africi, kako bi i djeca Afrike sretno išla u školu. U svim aktivnostima sudjelovali su i ostali roditelji pečenjem kolača i donacijama.

osnovna_skola_beletinec_18042023_5.jpg

Proljetnu radost i ugođaj u školi upotpunili su i članovi učeničke zadruge Beletinček, koji su za ostale učenike škole pripremili "Uskršnji doručak". Za doručak su učenici blagovali kuhana jaja, domaći kruh sa sjemenkama i bučinim brašnom kojeg su pripremili članovi sekcije "Znanost kuhanja" te mladi luk iz školskog vrta.

osnovna_skola_beletinec_18042023_1.jpg

Naime, vrijedni zadrugari, u sklopu projekta "Striborova učionica", žele ovladati osnovnim znanjima i vještinama uzgoja povrća, začinskog i ljekovitog bilja u skladu s održivim razvojem uz stjecanje novih znanja o njihovoj upotrebi u ljudskoj prehrani i očuvanju zdravlja.

Njihovi prvi vrtlarski poduhvati urodili su bogatim plodovima u visokim gredicama o kojima svakodnevno brinu. Uz mentorstvo voditeljica, učiteljice Petre Milinković i Mateje Ratković, učenici su naučili saditi lukovice i sijati sjemenje uz prethodnu adekvatnu pripremu tla.

osnovna_skola_beletinec_18042023_7.jpg

Određenu količinu mladih sadnica krastavaca, tikvica, rajčice i paprike su učitelji škole već otkupili od zadrugara.

- Takvim praktičnim načinom učenja želimo kod učenika razviti poduzetnički duh, to jest želimo ih naučiti kako mogu razviti određeni proizvod, reklamirati se te ga plasirati za prodaju i ostvariti dobit - objasnile su voditeljice.

U sklopu proljetnih aktivnosti, zadrugari su održali prigodni uskršnji sajam dekoracija te još jednom pokazali svoj održivi način razmišljanja i poslovanja. Njihov je glavni moto "Ostvari priliku tamo gdje je nema", a sa svakim novim proizvodom to i dokazuju.

Uz razvoj poduzetništva, učenici OŠ Beletinec njeguju i socijalnu osviještenost te su prigodom korizmenog vremena i uskršnjih blagdana prikupljali hranu i higijenske potrepštine za potrebe korisnika Socijalne samoposluge "Kruh sv. Antuna Varaždin". Već duži niz godina škola sudjeluje u brojnim humanitarnim akcijama u koje se sa radošću i oduševljenjem uključuju učenici i djelatnici škole u Beletincu.

Galerija slika