FOTO: Održani 3. Dani službenice Božje Marice Stanković Foto: Tibor Martan

FOTO: Održani 3. Dani službenice Božje Marice Stanković

Varaždinske vijesti | 28.9.2016. u 11:50h | Objavljeno u Našim krajem

Na području Grada Novog Marofa 23. i 24. rujna održani su 3. Dani službenice Božje Marice Stanković.

Prvog dana u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice otvorena je izložba likovnih radova pod nazivom "Svijetlost svijeća". Na izložbi su predstavljeni radovi djece iz Dječjeg vrtića Novi Marof odnosno odgojne skupine "Loptica". Njihove mentorice su bile odgajateljice Kristina Vlahinja i Danica Šarc. Dječji likovni radovi pokazali su kako su najmlađi doživjeli i prikazali svojom kreativnošću i maštom svjetlost i svetost, svijeću i blagdan Svijećnice, jedan od najdražih marijanskih blagdana službenice Božje Marice Stanković.

U Maloj dvorani Kulturnog centra premijerno je izveden igrokaz „Gospa od Svijećnice“ dramske družine „Ozana“ iz Visokog. Službenica Božja Marica Stanković u svojim se djelima rado prisjećala oca Fabijana i majke Terezije i njihovih zajedničkih trenutaka u molitvi i pohodu crkvi. Upravo su ti njezini zapisi poslužili članovima dramske družine „Ozana“ za pripremu igrokaza u kojem su uprizorili nekoliko događaja iz djetinjstva Marice Stanković, tada mlade školarke Marije Vragović. Dramska družina „Ozana“ okuplja osnovnoškolce i srednjoškolce. Voditelj družine je Tibor Martan.

Prepoznatljivost Dramske družine „Ozana“ temelji se na njegovanju kajkavštine i scenskim prikazima brojnih narodnih običaja i tradicija te njegovanju duhovnosti kroz scenske prikaze biografija manje poznatih svetaca.

Drugog dana događanja u župnoj je crkvi sv. Vida i sv. Jurja u Madžarevu održan koncert duhovne glazbe u čast Marice Stanković. Koncert je riječima dobrodošlice otvorio župnik Vjekoslav Vidačak, a pjesmu posvećenu Marici Stanković izveo je župski zbor „Ljubav i nada“ iz Donje Voće. Uz zbor „Ljubav i nada“ duhovnu glazbu te pučke napjeve i narodne duhovne popijevke izveli su: zbor „Trinitas“ iz župe Presvetog Trojstva – Visoko, zbor „Marijini miljenici“ iz župe Uznesenja Blažene Djevice Marije – Gornja Rijeka, zbor „Kraljica mira“ iz Podruta, zbor umirovljenika „Prigorčica“ iz Bisaga, zbor „Svete Marije Magdalene“ iz Gornjeg Kneginca, zbor župe sv. Katarine Aleksandrijske iz Lokava (Gorski kotar), zbor župe Uznesenja Marijina iz Đelekovca te duhovno-glazbeni sastav „Apostoli mira“.

Tijekom koncerta misli Marice Stanković interpretirale su Tea Jež i Marija Tukša, članice dramske družine „Ozana“. Koncert je završen zajedničkom izvedbom pjesme „Zdravo Djevo“ svih izvođača i posjetitelja koncerta.

Organizatori događanja bili su Župa sv. Vida i sv. Jurja iz Madžareva, Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof te volonteri projekta "Grofica Lujza". Pokrovitelj događanja bio je Grad Novi Marof.

 

Galerija slika