FOTO Obilježeno 130. godina DVD-a Visoko – čestitke slavljenicima uputili župan Stričak i načelnik Mateković

Varaždinske vijesti | 29.8.2023. u 08:55h | Objavljeno u Našim krajem

Dobrovoljno vatrogasno društvo Visoko svečano je proslavilo 130. obljetnicu osnivanja i neprekinutog humanitarnog rada.

Osnovani su još 1. rujna 1893. godine, na inicijativu učitelja Antuna Mušića, nakon što je šestero obitelji iz današnjeg Velikog sela ostalo bez svega u velikom požaru. Danas imaju ukupno 94 člana, od čega 26 operativnih i pričuvnih članova.

Nakon blagoslova zastave kipa svetog Florijana i mimohoda do Društvenog doma, počela je svečana sjednica na kojoj su zaslužnim pojedincima uručene zahvalnice i priznanja.

Da su prvi koraci DVD-a Visoko bili teški, ali uspješni, naglasio je predsjednik Društva, Zlatko Hadrović.

- Već u toj prvoj godini u kojoj smo osnovali DVD nabavljena je prva vatrogasna štrcaljka, dvoručna na kotačima, čvrsta i prilično jaka. Vremena koja dolaze nisu jednostavna, stoga se uvodi plaćanje članarine, i na taj način prikupljen je novac za nabavku opreme. Radom i zalaganjem članova Društva, u spremište je preuređena crkvena komora, 1928. godine nabavljena je druga veća „šprica” za konjsku spregu te uz nju i uniforme i vatrogasne kacige – kazao je Hadrović dodavši da je tri godine kasnije Društvo dobilo barjak sa slikom sv. Florijana, vatrogasnog zaštitnika.

Narednih godina DVD Visoko nekoliko je puta selilo, promijenilo pet lokacija, da bi 2010. godine u
dogovoru s Općinom i zajedničkim radom s Udrugom Veterana počela izgradnja odnosno
preuređenje podrumskih prostorija općinske zgrade. Društvo je tako dobilo 150 m2 garažnog
prostora te malu prostoriju za kancelariju i sanitarni čvor, a u toj su zgradi smješteni i danas.

- Godine 2021. završena je kompletna obnova društvenog doma, kojom smo dobili još 150 kvadrata uređenog prostora, koji se koristi kao garaža za kombi vozila i spremište za opremu. Zadovoljni smo jer time su za sada zadovoljeni uvjeti za normalan rad Društva – naglasio je Hadrović.

Čestitke predsjedniku DVD-a Visoko, kao i zapovjedniku Božidaru Kuzmiću i svim članovima uputio je župan Anđelko Stričak.

- Prije svega, upućujem vam čestitke na ovoj zaista lijepoj obljetnici, na 130 godina ispisane povijesti ovog kraja, odnosno 130 godina pomaganja i požrtvovnosti. Jer, u manjim sredinama upravo su vatrogasci ti koji su nekada, ali i danas uvijek prvi kada treba priskočiti u pomoć. Također, često su i pokretači brojnih aktivnosti vezanih za razvoj i napredak svog mjesta. Prije 130 godina jedno malo mjesto je pratilo trendove daleko većih mjesta. Obljetnice su i prilika da ih se prisjetimo i zahvalimo na svemu tome – rekao je župan Stričak.

Mukotrpan je put od osnivanja jednog Društva do statusa kakvog DVD Visoko ima danas. Kako je naglašeno, svaka godina nosila je svoje probleme i potrebe, no Društvo nije stalo ni u jednom trenutku., razvijalo se prateći tehnološki napredak opreme i osposobljavanjem svojih članova. U svemu im je tome uvijek pomagala i Općina Visoko.

- Ponosni smo na naše vatrogasce koji su uvijek tu kada ih zatrebamo, na njih se uvijek možemo osloniti, stoga je i Općina za njih tu kada je pomoć potrebna njima. Vatrogasci su nam potpora u radu, a naši mještani na njih uvijek mogu računati i osjećati se sigurno. I u narednim ćemo godinama surađivati, nastojati ih opremiti što bolje, a da vatrogastvo ima itekako svijetlu budućnost na području općine Visoko, dokaz je veliki broj mladih članova, što nas posebno veseli – rekao je načelnik Općine Visoko, Dragutin Mateković, uputivši članovima DVD-a Visoko čestitke povodom 130. obljetnice.