FOTO Obilježen Dan branitelja grada Novog Marofa: Važno je prisjetiti se žrtve naših branitelja Foto: Grad Novi Marof

FOTO Obilježen Dan branitelja grada Novog Marofa: Važno je prisjetiti se žrtve naših branitelja

Varaždinske vijesti | 22.9.2020. u 17:42h | Objavljeno u Našim krajem

Ove godine skromnije zbog epidemije koronavirusa, branitelji grada Novog Marofa s predstavnicima gradske vlasti u ponedjeljak su polaganjem vijenca te paljenjem svijeća kod križa u Novom Marofu obilježili 19. rujna, Dan branitelja grada Novog Marofa. Dan branitelja grada Novog Marofa obilježava se na obljetnicu dana kada je oslobođeno vojno skladište Varaždin Breg - Banjščina.

Nakon što su branitelji, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici gradske vlasti i policije upalili svijeće, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač podsjetio je da se tradicionalno obilježavaju važni datumi iz novije hrvatske povijesti, uz odavanje počasti poginulim braniteljima, a od 2018. godine to se čini i 19. rujna koji je proglašen Danom branitelja grada Novog Marofa.

dan_branitelja_novi_marof_2020_1.JPG

– To je datum kad su s područja bivše Općine Novi Marof pripadnici 3. bojne 104. brigade oslobodili Banjščinu i samim time na neki način učinili preokret jer Banjščina je bila jedno od najvećih skladišta u Hrvatskoj. 22. rujna ćemo proslaviti i Dan oslobođenja Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županija i naravno da su to događaji koji su u materijalnom smislu itekako promijenili tijek rata. Daleko više naoružanja nego smo imali dobilo se tim oslobađanjima. U tome su sudjelovali svi pripadnici 3. bojne i ovo je važan trenutak da se prisjetimo svih naših branitelja. Prije tri godine Grad Novi Marof prihvatio je moj i prijedlog naših udruga da to slavimo i da se na taj dan prisjećamo svih branitelja koji su poginuli, dali žrtvu u Domovinskom ratu – istaknuo je Jenkač.

Miro Sabolić, predsjednik novomarofskog ogranka UDVDR-a, naglasio je da su emocije uvijek tu kad se prisjećamo slavnih dana koje su prolazili kao pripadnici raznih postrojbi.

– S novomarofskog područja to je bila 104. brigada 3. bojna, bilo je pripadnika specijalne policije, u 7. gardijskoj brigadi Puma, u 1. brigadi Tigrovi... Prigodom svake obljetnice vrlo emotivno to doživljavamo, pogotovo kad se okupimo u ovako lijepom broju, pa se kroz razgovor prisjetimo ratnih dana. Zahvaljujući podršci Grada, prije svega gradonačelnika Siniše Jenkača koji daje veliku podršku kroz čitavu godinu radu Udruge veterana, ali i kroz Udrugu ratnih vojnih invalida, obilježavamo sve značajne datume, obljetnice, pogibije – kazao je Sabolić.

Sudionici obilježavanja Dana branitelja grada Novog Marofa poginulih branitelja prisjetili su se zajedničkom molitvom koju je predvodio fra Zlatko Vlahek.

dan_branitelja_novi_marof_2020_2.JPG

dan_branitelja_novi_marof_2020_6.JPG

dan_branitelja_novi_marof_2020_7.JPG

dan_branitelja_novi_marof_2020_8.JPG

dan_branitelja_novi_marof_2020_9.JPG

dan_branitelja_novi_marof_2020_10.JPG

dan_branitelja_novi_marof_2020_11.JPG

dan_branitelja_novi_marof_2020_12.JPG