FOTO Novomarofčani obilježili godišnjicu vojno-redarstvene operacije "Bljesak" Foto: Grad Novi Marof

FOTO Novomarofčani obilježili godišnjicu vojno-redarstvene operacije "Bljesak"

Varaždinske vijesti | 4.5.2019. u 10:49h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća predstavnici Grada Novog Marofa, predvođeni gradonačelnikom Sinišom Jenkačem, obilježili su u subotu kod spomen križa u Novom Marofu godišnjicu vojno-redarstvene operacije "Bljesak".

Jenkač je u kratkom govoru naglasio da je operacija "Bljesak“ bila uvod u vojnu operaciju "Oluja“.

– Okupili smo se na obilježavanju vojno-redarstvene akcije „Bljesak“, akcije o kojoj više-manje sve znamo, ali važno je naglasiti da je ona početak vidljivijih aktivnosti Hrvatske vojske u oslobađanju državnog teritorija. Ona je doprinijela i bila prethodnica „Oluji“ koja je na kraju oslobodila naše teritorije od okupatora. Trebamo se prisjećati tih datuma, trebamo ih obilježavati. Hvala udrugama i predstavnicima vlasti što zajedno svake godine obilježavaju i ovaj, ali sve ostale datume – izjavio je Jenkač.

Uz gradonačelnika, na obilježavanju je bio i predsjednik Gradskog vijeća Mladen Benjak, članovi Gradskog vijeća, načelnik Policijske postaje Novi Marof Robert Maltar te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Vojno-redarstvena operacija „Bljesak“ Hrvatske vojske i Specijalne policije RH započela je 1. svibnja 1995. godine napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području. Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1., 2. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije.

U operaciji su prvi put korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja. U manje od 32 sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, a uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Tijekom akcije neprijatelj je srušio zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

novi_marof_bljesak_1.JPG

novi_marof_bljesak_2.JPG

novi_marof_bljesak_3.JPG

novi_marof_bljesak_5.JPG

novi_marof_bljesak_6.JPG

novi_marof_bljesak_7.JPG

novi_marof_bljesak_8.JPG