FOTO Novi Marof: Održana Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada Foto: Foto agencija Sjever

FOTO Novi Marof: Održana Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada

Varaždinske vijesti | 7.6.2019. u 19:05h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Novog Marofa, održanom u petak u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin”, obilježen je Dan grada Novog Marofa. Kao i svake godine bila je to prilika da se podsjeti na sve učinjeno u proteklih godinu dana odnosno na događaje koji su okarakterizirali posljednjih 365 dana u životu Grada.

 

Govoreći o projektima koji za Novi Marof znače velike investicije i podizanje životnog standarda gradonačelnik Siniša Jenkač naveo je skoru rekonstrukciju i dogradnju dječjeg vrtića, odnosno obnova postojećeg vrtića vrijednosti oko 12 milijuna kuna.

-Tu je i odlagalište otpada, reciklažno dvorište, za koje imamo potpisane dokumente s Fondom za zaštitu okoliša, odnosno Ministarstvom, za sufinanciranje od 95 posto vrijednosti projekata. Trenutno se provode provjere natječajne dokumentacije i uskoro kreće i nabava – kazao je Jenkač govoreći o najvećim i financijskii najzahtjevnijim projektima. Dodao je i da postoji dosta manjih radova vezanih uz društvenu infrast6rukturu i asfaltiranje, a posebno vesele velika ulaganja u cestogradnju na području Novog Marofa, od strane Hrvatskih cesta.

-To je svakako obilaznica, državna cesta D24 Mađarevo – Pece i nastavak Mađarevo – Novi Marof, zatim državna cesta D20 Sudovec – Gornja Rijeka – Sveti Petar Orehovec, pa D3, cesta kroz sami centar Novog Marofa, obnova postojećeg asfalta od policijske stanice sve do rotora i uređenje pješačko-biciklističke staze s obje strane ceste – izjavio je gradonačelnik dodajući da su to sve projekti „teški” nekoliko milijuna kuna.

Kako bi se nastavilo s pozitivnim gospodarskim trendovima, prije svega s ciljem smanjenja nezaposlenosti odnosno otvaranja novih radnih mjesta, gradonačelnik je podsjetio da se, i u ovom trenutku, otkupljuje zemljište te je donesen Prostorni plan izuzetno važan zbog budućeg razvoja poslovnih zona, Možđenec i Oštrice – Gmanje. Najavio je i sveobuhvatne izmjene Urbanističkog plana, jedan od glavnih preduvjeta za nastavak razvoja Novog Marofa za slijedećih 30 godina.

-Ono što predviđamo je svakako mogućnost gradnje zgrada, odnosno doseljavanje u sam centar Novi Maro. Mi smo mali gradić koji u krugu od 200 metara nudi sve ono što je građaninu potrebno za život – od dječjeg vrtića, osnovne, srednje i glazbene škole, domova zdravlja, bolnice, gradske uprave, geodeta, gruntovnice, policije, do Fine i banke. Znači, svi uvjeti za život su stvoreni, a kroz izmjenu Plana moramo omogućiti gradnju novih stambenih prostora – zaključio je Jenkač.

 Prvi čovjek Novog Marofa nije zaboravio ni na veliki projekt Aglomeracije procijenjene vrijednosti 120 do 150 milijuna kuna.

-To je jedan od najvećih projekata koji se sada događa, imamo tri lokacije gdje će biti izdane i tri građevinske dozvole. Trenutno se rješavaju imovinsko-pravni odnosi, Hrvatske vode, Varkom i Grad Novi Marof pripremaju taj projekt. Rokovi su 2023. godina, a paralelno će se graditi i pročistač vrijedan 10 do 20 milijuna kuna – pojasnio je Jenkač.

Što se tiče društveno-socijalnog ulaganja, Grad Novi Marof u 2018. godini, govorimo o proračunskoj godini, imao je 8,6 milijuna kuna za tu namjenu. Tu se radi o ulaganju u dječje vrtiće, škole, nagrade učenicima, stipendije, socijalne naknade, udruge, vatrogasci, nabava vatrogasnog vozila, kultura, sportaši.

Na kraju Jenkač je najavio također jedan od velikih projekata koji je u slijedećih deset godina ispred Novog Marofa. Riječ je o sportskom parku vrijednom oko 100 milijuna kuna.

- Imamo idejni projekt sportskog parka i pristupne ceste za što se već sada otkupljuje zemljište. To su ogromne investicije, radi se preko 100 milijuna kuna ukupne investicije, ali valja naglasiti da je u faznoj gradnji i mi polako krećemo u tom smjeru – završio je Jenkač.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Novog Marofa, Mladen Benjak, u svom je govoru naglasio da se uspješna godina vidi kroz vrlo dobro izvršenje proračuna za proteklu te kroz rekordan iznos proračuna za ovu godinu.

- Iz proračuna, iz brojki koje su rekordne u ovoj godini, iz svih provedenih ali i projekata koji su u tijeku, odnosno uskoro kreću u realizaciju, vidi se da i Gradsko vijeće i izvršna vlast jako dobro rade svoj posao- kazao je Benjak. Govoreći o radu Gradskog vijeća predsjednik je naglasio da je u proteklih godinu dana, u periodu između dvije svečane sjednice, održano šest radnih sjednica i da se raspravljalo o ukupno 48 točaka dnevnog reda.

- Sve značajne odluke, one koje se tiču boljitka građana Novog Marofa, kao i one koje se odnose na stvaranje uvjeta za daljni gospodarski razvoj Grada donijete su jednoglasno ili pak većinom glasova vijećnika. Ovdje posebno ističem možda i dvije najvažnije odluke a to su donošenje proračuna za ovu godinu u rekordnom iznosu od otprilike 80 milijuna kuna te donošenje novog Prostornog plana koji je bio preduvjet  za daljnji razvoj našeg grada- istaknuo je Benjak dodajući da je ovako veliki proračun omogućio provedbu mnogih projekata od komunalne i cestovne infrastrukture do školstva te područja socijalne skrbi. Naglasio je usmjerenost na privlačenje sredstava preko EU fondova ali i dobivanje značajnih sredstava preko natječaja na državnoj razini.

- Zahvaljujem i Vladi RH-a na izmjenama Zakona o porezu odnosno financijske decentralizacije koja je jedinicama lokalne i regionalne samouprave osigurao odnosno spustio značajna sredstva upravo za provođenje projekata - zaključio je Benjak zahvaljujući osim Vladi RH-a i resornim ministarstvima te javnim nacionalnim tvrtkama koje investiraju i provode projekte na području Novog Marofa.

Na kraju zahvalio je vijećnicama i vijećnicima na predanom radu i konstruktivnim raspravama na sjednicama Gradskog vijeća, predstavnicima izvršne vlasti na čelu sa gradonačelnikom Jenkačem na kvalitetnoj suradnji kao i županijskoj vlasti te saborskim zastupnicima iz Varaždinske županije.

U ime premijera Vlade RH-a, Andreja Plenkovića, okupljenima se obratio saborski zastupnik Anđelko Stričak koji je u svom govoru podsjetio da je upravo premijer prije tri godine od birača zatražio povjerenje za gospodarskih rast, nova radna mjesta, društvenu pravednost.

- U nepune tri godine taj program daje rezultate što se najbolje vidi iz rasta rasta BDP-a od čak 3,9 posto, proračunskog suficita, otvaranje novih radnih mjesta gdje se dnevno otvori njih čak 105 do rasta plaća i naknada za rodilje - izjavio je Stričak dodajući da je tim pozitivnim kretanjima uvelike doprinijelo bolje korištenje fondova Europske unije.

- Na početku mandata aktualne vlade iskorištenost fondova je bila ugovorena na razini 9 posto a sada je blizu 70. Kada govorimo samo o Novom Marofu vidljive su brojne ativnosti koje se provode upravo zahvaljujući angažmanu gradonačelnika Jenkača i njegovog tima. Posebno bih naglasio dvije investicije na koje se u Novom Marofu čekalo još odo 90-tih. To je izgradnja nove zgrade Centra za socijalnu skrb koja je dvoršena i čeka samo izdavanje uporabne dozvole te izgradnja istočne obilaznice koja bi trebala započeti ove godine - zaključio je Stričak ističući da su pored ovih realizirani i brojni drugi projekti i investicije koje je u svom govoru naveo gradonačelniku.

- Na svemu postignutom čestitam gradonačelniku i vijećnicima a svim Novomoarofčankama i Novomarofčanima čestitam Dan grada - završio je Stričak.

U ime načelnika i gradonačelnika okupljene je pozdravi načelnik Općine Sveti Ilija, Marin Bosilj, a u ime varaždinskog župana njegov zamjenik Robert Vugrin.

Čestitke povodom Dana grada Novog Marofa građanima je uputio i Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta istaknuvši između ostalog.

- Vi Novomarofčani imate jako poduzetnog gradonačelnika koji puno radi, kao i cijeli njegov tim, a očito je i da se takve stvari događaju diljem Hrvatske. Ovaj sjeverozapadni dio Hrvatske usmjeren je na gospodarstvo, poduzetništvo i mi smo ih dosad podržavali, a podržavat ćemo ih i ubuduće. U skoro vrijeme krenut će i novi natječaji, pa se nadam da će poduzetnici s ovog područja uspjeti na tim natječajima. Jedna od najbitnijih stvari potaknuta demografskim aktivnostima i svim problemima vezanim uz radnu snagu jest potaknuti poduzetnike da sudjeluju u tome da se djeca obrazuju u strukovnim zanimanja. I mi ćemo pomoći, jer porast će stipendije, a omogućit će se i naukovanje, sve s ciljem da djeca vide svoju budućnost ovdje, da ih roditelji usmjere na ta zanimanja i da se više ne iseljavaju. Vjerujem da od Hrvatske možemo stvoriti zemlju u kojoj će teći med i mlijeko, ali to ovisi o svima nama zaključio je Antonić.

Nikolina Klaić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije je, uz čestitke povodom Dana grada , pozdravila sve branitelje te obitelji poginulih i nestalih branitelja bez kojih, kako je naglasila, mi danas ne bi uživali u slobodi i svojoj Domovini. Klaić je, kao i svi govornici, uputila pohjvale gradonačelniku Jenkaču naglasivši:

- Gradonačelnik i njegova ekipa su očigledno radili vrijedno i puno protekle godine i čini mi se da nema dijela u Novom Marofu u kojem nisu nešto napravili, odnosno područja društvenog života u koji su ulagali. Novi Marof će u sljedećem razdoblju biti veliko gradilište,a kad završite sve te projekte, grad će dobiti novo lice, na zadovoljstvo svih građana. Mi u Ministarstvu ćemo biti uz vas i podržavati vas.

Domagoj Ivan Milošević, zastupnik u Hrvatskome saboru i predsjednik odbora za europske poslove podsjetio je na dan kad je Hrvatska prije gotovo šest godina postala punopravnom članicom Europske unije.

- Nismo bili baš najspremniji, posebno ekonomski, izloženi smo velikoj konkurenciji, svi se danas natječu za ljude, poduzetnike, investicije. Krajevi poput ovog, poduzetnici, obrtnici, poljoprivrednici u ovom kraju, vaš gradonačelnik i njegov tim su pravi način na koji ćemo se boriti za što bolje mjesto u Europskoj uniji – zaključio je Milošević.

Nakon svečane sjednice novomarofskog Gradskog vijeća građane očekuje bogat zabavni i kulturni program, a njegov će središnji dio biti nastup Klape „Marof” te koncert Tomislava Bralića i klape Intrade.