FOTO KUD "Ježek" iz Beretinca obilježio deset godina postojanja Foto: KUD Ježek

FOTO KUD "Ježek" iz Beretinca obilježio deset godina postojanja

Varaždinske vijesti | 23.9.2021. u 08:40h | Objavljeno u Našim krajem

U subotu, 18. rujna, u sklopu proslave Dana općine Beretinec, obilježena je 10. obljetnica djelovanja KUD-a "Ježek" Beretinec. KUD Ježek osnovan je 2010. godine, no zbog epidemiološke situacije proslava nije održana prošle godine.

Pod pokroviteljstvom Varaždinske županije, Općine Beretinec te Zajednice kulturno umjetničkih udruga Varaždinske županije, svečana sjednica održana je pod velikim šatorom na Seljačkom domaćinstvu Šinko u Beretincu, uz prisustvo brojnih uzvanika, među kojima su bili saborska zastupnica i izaslanica župana Nadica Dreven Budinski, načelnik općine Beretinec Nikola Žganec, predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Kapeš, predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Varaždinske županije Zlatko Peharda i tajnik Zajednice Pjerino Hrvaćanin.

Okupljenima su se kratkim programom predstavile tamburaška i folklorna sekcija KUD-a Ježek.

kud_jezek_beretinec_10_godina_18092021_18.jpg

Predsjednik KUD-a Ilija Fijok podsjetio na sve pothvate i uspjehe KUD-a, opremanje, sudjelovanja na županijskim i državnim smotrama, te druge nastupe kojih je u proteklih desetak godina bilo više od 250.

Podijeljene su zahvalnice KUD-a svim dobročiniteljima, sponzorima i pokroviteljima koji su podržavali rad društva u njegovih prvih deset godina rada, a posebne zahvalnice primili su osnivači KUD-a Ježek. Članovima KUD-a koji su u kulturno umjetničkom amaterizmu aktivni 10 i više godina dodijeljene su brončane i srebrne diplome Hrvatskog sabora kulture. Brončana diploma za desetogodišnji uspješan rad na širenju i razvijanju kulturno umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture dodijeljena je i KUD-u Ježek.

kud_jezek_beretinec_10_godina_18092021_38.jpg

Povodom obljetnice, KUD Ježek primio je priznanje Općine Beretinec, kao i priznanje Zajednice kulturno umjetničkih udruga Varaždinske županije. Zahvalnicu za desetogodišnji požrtvovan rad i uspješno vođenje društva primio je i prvi i zasad jedini predsjednik društva Ilija Fijok.

kud_jezek_beretinec_10_godina_18092021_37.jpg

Na svečanosti su predstavljeni i monografija o radu KUD-a izdana povodom obljetnice, kao i videomaterijal koji dokumentira 10 godina djelovanja.

Na kraju svečanosti prisutnima su se obratili i gosti. Načelnik Žganec je naglasio važnost zajedničkog angažmana u čuvanju i promicanju tradicionalnih vrijednosti. Predsjednik županijske ZKUU Peharda također je čestitao na svim uspjesima KUD-a, istaknuvši kako u članstvu "Ježek" ima mnogo djece i mladih te da to obećava svijetlu budućnost kako društva, tako i mjesta u kojem djeluje. Saborska zastupnica Dreven Budinski uz čestitku je prenijela i podršku Županije djelovanju KUD-a.

Inače, u KUD-u Ježek aktivno je stotinjak članova, u velikoj mjeri djece i mladih. Djeluju u folklornoj i tamburaškoj sekciji, a u KUD-u djeluju i Škola tambure te Škola violine. Kroz godinu Društvo organizira sedam stalnih manifestacija u općini: Mačkarada v Beretincu, Uskrsni stol, Ježekovi dječji folklorni susreti, Međunarodna smotra folklora KUD-a Ježek, Kotlić KUD-a Ježek, Advent u Beretincu te Godišnji koncert koji se, zbog manjka dovoljno velikog prostora, održava izvan općine, u Društvenom domu Poljana Biškupečka.

kud_jezek_beretinec_10_godina_18092021_19.jpg

Usto, povremeno organiziraju i razne radionice za članove. Ježeki su nastupili diljem Hrvatske i u inozemstvu (Slovenija, Mađarska, Bosna i Hercegovina). Na repertoaru imaju prvenstveno pjesme i plesove užeg zavičaja (Beretinec, Zagorje), ali uče i prezentiraju i baštinu ostalih regija Hrvatske.