FOTO: Koncert povodom baroknih večeri i u Gornjem Knegincu

Varaždinske vijesti | 23.9.2019. u 20:08h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu ovogodišnjeg festivala 49. Varaždinske barokne večeri, u subotu, 21. rujna u crkvi sv. Marije Magdalene u Gornjem Knegincu održao se koncert Laure Vadjon (violina), Jonasa Nordberga (lutnja) i Marcusa Mohlina (čembalo), koji su izveli notne zapise barokne glazbe iz zbirke Gustafa Dübena. Koncert se održao pod pokroviteljstvom Općine Gornji Kneginec.

Laura Vadjon je vodeće ime na području reprodukcije rane glazbe u Hrvatskoj. Ravnateljica je i koncertna majstorica Hrvatskog baroknog ansambla s kojim od 1999. godine ostvaruje iznimne uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu.
Koncertirala je u dvadesetak zemalja Europe, Rusiji, Japanu i Južnoj Americi. Dobitnica je nagrada Milka Trnina i Porin kao i brojnih drugih hrvatskih stručnih priznanja s Hrvatskim baroknim ansamblom: Orlando (DLJI 2014.), Ivan Lukačić (VBV 2016.) Muzicira na autentičnom povijesnom glazbalu, radu talijanskog graditelja Giovannia Battiste Guadagninia iz 1751. godine. Također je profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu od 1995. godine gdje predaje komornu glazbu 17. i 18. st. i ravnateljica Korkyra Baroque Festivala čiji programi na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu predstavljaju vodeće svjetske ansamble i soliste specijalizirane za izvođenje glazbe baroka i klasike na starim instrumentima.

Jonas Nordberg je švedski glazbenik koji vlada širokim rasponom trzalačkih instrumenata iz različitih razdoblja od 16. do 19. stoljeća. Nakon što je 2011. godine završio studij na Mozarteumu u Salzburgu, intenzivno nastupa širom svijeta kao solist, komorni glazbenik, u scenskim produkcijama i kao član većih ansambala.

Marcus Mohlin je rođen 1989. godine u Stockholmu. Klavir je počeo učiti sa šest godina, a čembalo je otkrio kada je sudjelovao u školskom projektu gdje mu je nastavnik bio Peter Spissky, koncertni majstor ansambla Concerto Kopenhagen.

Označeno u