FOTO Izložbom „Lovačka priča” počelo obilježavanje Dana Grada Varaždinskih Toplica

VV | 4.11.2022. u 14:30h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Zanimljivom i edukativnom izložbom pod nazivom „Lovačka priča” , otvorenom u četvrtak u prostorima topličke stare škole, počelo je obilježavanje ovogodišnjih Dana Grada Varaždinskih Toplica.

Povodom proslave blagdana sv. Huberta, zaštitnika lovaca, izložbu je pripremilo Lovačko društvo „Jelen” Varaždinske Toplice, na inicijativu gradonačelnice Dragice Ratković i predsjednice Gradskog vijeća Ljubice Nofta, a osnovna je ideja bila prikazati lovce u drugačijem, pravom svjetlu, kao zaštitnike prirode i životinja.

- Naš je kraj poznat po bogatstvu biljnog svijeta, no ovdje obitava i mnogo životinja koje ne viđamo svakodnevno, ali su tu, kraj nas. O njima tijekom cijele godine brinu naši lovci koje mnogi potpuno neopravdano percipiraju samo kao ubojice, stoga je dobro da smo uspjeli organizirati ovu izložbu zahvaljujući kojoj će naši stanovnici, prvenstveno oni najmlađi, dobiti pravu sliku o tome tko sve živi u našem okruženju i što lovci zapravo rade – izjavila je gradonačelnica Ratković, čestitajući lovcima blagdan njihovog nebeskog zaštitnika.

Izložba je, naime, otvorena na blagdan sv. Huberta koji lovci svake godine obilježavaju svetom misom i druženjem, a ove je godine blagdan obilježen svečanije nego inače.

- Ideja o ovakvoj izložbi postoji već dulje vrijeme, ali od ideje do realizacije dugačak je put. Drago mi je da su je naši lovci uspjeli organizirati i da će na taj način svim zainteresiranima, a napose djeci, pružiti uvid i u lijep životinjski svijet koji nas okružuje – kazala je Ljubica Nofta naglasivši da je cilj i upoznati male i velike posjetitelje s ulogom i zadaćama lovaca koji su pred zimu napunili hranilišta za divljač.

Tajnik LD „Jelen” Tomislav Mikuličić istaknuo je da je izložba namijenjena prvenstveno vrtićkoj i osnovnoškolskoj djeci.

- Izloženi su brojni eksponati, među njima i preparirane životinje – od predatora, ptica, jelenske divljači, ptica grabljivica...Ima se, doista, što za vidjeti i svo koji dođu shvatit će da priroda koja nas okružuje nisu samo šume i livade, već da u njima ima i skrivenih životinja koje nas gledaju, promatraju svaki naš korak – rekao je Mikuličić.

U ime Županije, otvorenju je nazočila zamjenica župana Silvija Zagorec koja je podsjetila da je Varaždinska županija kolijevka organiziranog lovstva.

- Veseli me biti na ovakvim događanjima gdje se stvara dodana vrijednost za lokalnu zajednicu, a to upravo ova izložba i jest, posebice stoga što se žele prezentirati eksponati i približiti mlađim naraštajima. Vjerujem da će se kod djece probuditi interes za lovstvo. Nekada je lov bio prvenstveno za lov divljači, no sad je njegova uloga uzgoj i očuvanje flore i faune – poručila je Zagorec.

Inicijatoricama i organizatorima čestitao je i predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije Goran Kaniški.

- Drago mi je da su odučili prikazati nas lovce kao neizostavnu kariku u prirodnom lancu, da se vidi da smo korisni u prirodi, da se bez nas ne može. Vrlo je bitno ukazati na važnost lovaca, a ne da se govori samo o negativnom – izjavio je Kaniški.

Izložba „Lovačka priča” moći će se razgledati od petka, 4. studenog do četvrtka, 10. studenog u vremenu od 18 do 20 sati, a u jutarnjim satima od ponedjeljka, 7. studenog do četvrtka, 10. studenog izložbu će organizirano posjetiti učenici osnovnih škola i dječjih vrtića s područja Grada, njih ukupno 450.