FOTO Ivanec se s dostojanstvom i pijetetom poklonio Vukovaru i svim žrtvama Domovinskog rata Foto: Grad Ivanec

FOTO Ivanec se s dostojanstvom i pijetetom poklonio Vukovaru i svim žrtvama Domovinskog rata

Varaždinske vijesti | 18.11.2023. u 11:58h | Objavljeno u Našim krajem

Središnjim svečanostima održanim u petak, 17. studenog, građani Ivanca i cijeloga ivanečkog kraja s puno su tuge i pijeteta, ali i ponosa, obilježili Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Vukovara i Škabrnje.

Nakon odavanja počasti poginulim vukovarskim braniteljima koji počivaju na groblju u Kamenici, komemorativne svečanosti u organizaciji Grada Ivanca nastavljene su na središnjem gradskom trgu, kod spomen obilježja poginulim ivanečkim braniteljima.

Svi okupljeni – rodbina poginulih, predstavnici braniteljskih udruga i Policijske postaje Ivanec, gradsko vodstvo koje su predvodili gradonačelnik Milorad Batinić i predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras, gradski vijećnici i predstavnici političkih stranaka i dr. – kod spomenika su se poklonili sjenama poginulih i nestalih te im počast odali bijelim ružama, simbolom veličanstvenosti žrtve koje su poginuli branitelji prinijeli za slobodu domovine.

Ispred spomenika okupljenima se kratko obratio gradonačelnik M. Batinić:

- Današnji dan nije za riječi i govore. Ovo je dan sjećanja. Stoga vas pozivam da se s pijetetom poklonimo svim žrtvama Domovinskog rata, kako onima koje u miru počivaju na grobljima širom Lijepe naše, tako i onima za kojima se groba ni do danas ne zna – naglasio je gradonačelnik, nakon čega im je počast odana minutom šutnje.

Mnogi od okupljenih potom su se uputili prema župnoj crkvi Ivanec, gdje je Dan sjećanja nastavljen u organizaciji UDVDR-a i HVIDR-e Ivanec i župe sv. Marije Magdalene Ivanec.

Misi u povodu Dana sjećanja na Vukovar, koju je predvodio župnik vlč. Tihomir Kosec, pridružili su se i gradonačelnik M. Batinić, predsjednik Gradskog vijeća Z. Đuras, pojedini gradski vijećnici i dr.

Vlč. Kosec u svojoj je propovijedi okupljenima uputio snažne poruke o potrebi praštanja, pomirenja, čovječnosti i okretanja životu. Pozvao je na pretvaranje mjesta stradanja u mjesta pomirenja, na kojima se uvijek iznova neće stavljati sol na ranu.

- Tamo gdje nema oproštenja, nema ni budućnosti. Tamo gdje nema Boga, nema ni budućnosti. Kristov križ je simbol povjerenja i poziva nas da svu svoju muku stavimo na nj. Jer što sve križ može učiniti kad čovjek stane iza njega! – naglasio je vlč. Kosec.

Nakon mise svi okupljeni su se, ujedinjeni u Koloni sjećanja, pod znakom križa i barjacima, kroz park uputili do spomen obilježja na gradskom trgu. Nakon paljenja lampaša ispred spomenika, vlč. Kosec predvodio je molitvu za poginule. Program je pjesmom uljepšao župski zbor.

Spomenik poginulima, osvijetljen plamsanjem desetaka lampaša, tako je sinoć bio svjetlo kojim je Ivanec svim poginulima i nestalima poslao poruku: Niste zaboravljeni!

Svi zainteresirani nakon toga su pozvani u Kino Ivanec, na projekciju filma Šesti autobus, tematski vezanim uz Vukovar.

Doprinos dostojanstvenom obilježavanju Dana sjećanja dali su i službenici Policijske postaje, djelatnici Ivkoma d.d. Ivanec i gradske službe Grada Ivanca.

Svečano i u Margeačnu

Više od stotinu okupljenih mještana i djece Margečana paljenjem lampaša širom naselja jučer je odalo počast žrtvama Domovinskog rata te Vukovara i Škabrnje. I ovoga puta uključile su se sve mjesne udruge – Udruga građana Margareta, DVD, Lovačko društvo Šumski zec, NK Mladost Margečan i Udruga umirovljenika, pa je više od stotinu okupljenih sjećanje na poginule rasvijetlilo s više od 400 lampaša.

Mještanima se pridružio i predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras. Osobito svečano bilo je kod spomen obilježja poginulima, gdje je molitvu predvodio župnik vlč. Tito Damir Šmintić, koji je potom u župnoj crkvi služio misu za domovinu.