FOTO: Dani Općine Sračinec proslavljeni svečanom sjednicom Općinskog vijeća i koncertom H. Bešlića

J.Š./Varaždinske vijesti | 30.9.2018. u 14:46h | Objavljeno u Našim krajem

Iako proslava Dana Miholja, blagdana svetog Mihaela arkanđela, zaštitnika župe i općine Sračinec, traje već nekoliko dana, najsvečanije je bilo u predvečerje na sam blagdan kada je održana svečana Sjednica. Prvo je izaslanstvo Općine Sračinec, koje su vodili predsjednik Općinskog vijeća Domagoj Bačani, načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec te njegov zamjenik Krunoslav Lukačić položilo vijence kod središnjeg križa na grobljima u Sračincu i Svibovcu Podravskom.

Uz njih su bili vijećnici i predstavnici braniteljskih udruga koji su se ovim simboličnim činom prisjetili i odali počast poginulim braniteljima i pokojnim mještanima općine Sračinec.

Nakon toga, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sračinec u velikoj dvorani Doma kulture. Nakon pozdravnog govora predsjednika Općinskog vijeća Domagoja Bačanija, okupljenim uzvanicima i gostima obratio se načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

- Mogu reći da se u 18 godina od kada sam načelnik Općine nisam susreo s ovakvim problemima kao protekle godine. Imali smo opstrukciju u radu Općinskog vijeća, na žalost već u trećem mjesecu morali smo raditi rebalans proračuna, a sve zbog toga jer smo željeli ići dalje prema zacrtanim projektima. Zahvaljujem i ovaj put gospodinu Domagoju Bačaniju i HDZ-u koji su u nama iz HNS-a prepoznali partnera i našu želju da dovršimo započete projekte i nastavimo s razvojem naših dvaju mjesta. Kada govorim o protekloj godini moram se sjetiti mnogobrojnih događanja koja su je obilježila - rekao je Novoselec i prisjetio na "Fašnik v Sračincu" i proslavu 80. godišnjice DVD-a Svibovec Podravski te izdvojio značajne radove u općini od obnove postolja zvona na crkvama u Sračincu i Svibovcu Podravskom, ali i ostalim izdvajanjima za projekte i akcije koje se provode u općini.

- Sjećam se naših početaka, kada su htjeli da naša dva naselja pripadnu Općini Petrijanec. Ljudi koji su tada vodili Mjesnu zajednicu željeli su dokazati da Sračinec i Svibovec Podravski udruženi mogu imati svoju općinu. Hvala im na tome, vjerujem da smo stvarno pokazali koliko je ta odluka bila dalekosežna. Pogledajmo naša naselja danas i prisjetimo se kako su izgledala prije dvadesetak godina. Vjerujem da ćemo uskoro nastaviti s projektom aglomeracije čime će naša oba mjesta dobiti, ne samo kanalizaciju, već i uređene ceste te pješačke i biciklističke staze. Pred nama je još i posao na digitalizaciji, želimo omogućiti svim mještanima brzi Internet u skladu sa svjetskim standardima. Mogao bih nabrajati satima - rekao je načelnik.

Skup su pozdravili i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, saborski zastupnik Anđelko Stričak te potpredsjednik Vlade RH Predrag Štromar.

Dodijeljene su i prigodne nagrade Općine Sračinec. Nagradu Općine Sračinec za 2018. godinu, u obliku Plakete, dodijeljena je za izuzetno zalaganje u radu, ostvarene rezultate i doprinos u promicanju Općine Sračinec, sljedećim pravnim i fizičkim osobama Autoprijevoznik Branko Plantak, Autoprijevoznik Vlado Kovačić, MA-PLAST, obrt za izradu mljevene plastike, vlasnik Jelena Bunić, INTER-AG, proizvodnja, trgovina i prijevoz, vlasnik Ivica Jagić, Bravarski, autolimarski i automehaničarski obrt Kralj Zvonimir i Autoprijevozništvo Ivica Matijaško.

Nagradu Općine Sračinec za 2018. godinu, u obliku Zahvalnice i grba Općine Sračinec u staklu, dobili su za izuzetno zalaganje u radu, ostvarene rezultate i doprinos u promicanju Općine Sračinec, sljedeće pravne i fizičke osobe: Osnovna škola Sračinec,DVD Svibovec Podravski,Udruga „Črepičar“ te Mateja Križnjak,Mihael Levanić,David Hudoletnjak,Erik Kovačić i Teodora Liber Kos.

Nagradu Općine Sračinec za 2018. godinu, u obliku Priznanja, dodijeljene su za izuzetno zalaganje u radu i ostvarene rezultate, sljedećim osobama: Leonardo Šardi,Vesna Fajfar i Dragutin Drožđek. Dodijeljena su i priznanja najboljim učenicima osnovne škole, a to su: KristianFurjan, Domenika Kolarić, Lea Cvetko i Ervina Flegar te Mladenu Cestaru kao najboljem studentu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.

U nastavku svečanosti otkriven je spomenik braniteljima postavljen ispred Doma kulture u Sračincu. Na njemu su ispisana imena pet heroja s područja općine Sračinec koji su svoje živote utkali u današnju slobodu. Ivica Matanović iz Svibovca Podravskog imao je samo 18 godina kada je poginuo od granate na ratištu. Josip Crnčec iz Svibovca Podravskog poginuo je na ratištu 1991. godine u zasjedi neprijatelja. Miro Koščak iz Svibovca Podravskog u JNA je bio tenkist i među prvima je izvezao tenk iz osvojene vojarne u Varaždinu. Poginuo je kao specijalni policajac 1992. u Drenovcu na Papuku. Vlado Bukal iz Sračinca poginuo je 1993. godine kao vojnik 7. Gardijske brigade. Sudjelovao je u oslobađanju Knina. Milan Plantak iz Sračincabio je djelatna vojna osoba, automehaničar u 7. Gardijskoj brigadi. Ranjen je na bojištu u Dalmaciji gdje i preminuo 1994. godine.

- Trojicu od ovih dečki čija su imena na spomeniku sam poznavao, bili smo u istoj postrojbi. Čini mi i čast i zadovoljstvo da mogu pozdraviti obitelji naših poginulih branitelja. Ovaj će spomenik pomoći da očuvamo spomen na naše branitelje, na njihovo djelo, jer Domovinski je rat temelj naše suvremene Hrvatske, a branitelji su njezin kamen temeljac - naglasio je državni tajnik u Ministarstvu obrane general Zdravko Jakop prije otkrivanja spomenika.

Spomenik je izrađen u klesarskoj radionici GRK vlasnika Igora Šokovića, a otkrila su ga sinovi branitelja čija su imena ispisana na spomeniku, Matija Crnčec i Mihael Antonio Koščak.

Na kraju svečanosti otvorena je izložba znakovlja i obilježja postrojbi Hrvatske vojske koje je vrijedno godinama sakupljao mještanin Sračinca Ivica Barić.

Proslava dana Miholja nastavljena je pod šatorom na terenima NK Sračinec, gdje je izuzetno dobro posjećen koncert održao Halid Bešlić.

Označeno u