Članovi DVD-a Mali Bukovec Foto: Dražen Vađunec

FOTO Članovi DVD-a Mali Bukovec tri dana slavili 130. rođendan

Varaždinske vijesti | 5.7.2017. u 07:56h | Objavljeno u Našim krajem

Proslava 130 godina uspješnog rada DVD-a Mali Bukovec proteklog je vikenda okupila vatrogasce iz cijele sjeverozapadne Hrvatske. Riječ je o društvu koje samostalno djeluje od 5. svibnja 1887. godine te je do sada neprekidno bilo vrlo aktivno. Djeluje kao jedan od stupova vatrogastva ludbreške regije, dok na području matične općine predstavlja temelj cjelokupnog sustava civilne zaštite.

Program je prvoga dana započet velikom bakljadom i svečanom sjednicom, pri čemu je pažnja bila usmjerena na službenu promociju monografije DVD-a, dok je drugoga dana održana 33. smotra vatrogasnih puhačkih orkestara iz čitave Hrvatske.

U nedjelju je mještane probudila budnica, a tijekom dana održana je glavna proslava na kojoj se okupilo više od tristo uzvanika iz javnog i društvenog života te ponosni mještani Malog Bukovca. Bila je to prilika za zahvalu svim dobročiniteljima koji su i ovoga puta izdašno pomogli DVD-u ne samo glede pripomoći u organizaciji proslave, već i u smislu donacija za nabavu novijeg vatrogasnog vozila - autocisterne s dodatnom opremom za gašenje šumskih požara. Najzaslužnijim članovima DVD-a uručena su odlikovanja i priznanja, a svojevrsno priznanje za životno djelo odnosno medalju Hrvatske vatrogasne zajednice za posebne zasluge primio je Dragutin Povijač, dugogodišnji zapovjednik DVD-a. Zlatne, srebne i brončane medalje te spomenice za više desetljeća provedenih u vatrogasnoj organizaciji primilo je 50-tak članova.

- U prosjeku imamo dvadesetak različitih vrsta intervencija godišnje, uz brojne druge operativne aktivnosti kroz cijelu godinu. Aktivna je i vatrogasna mladež odnosno podmladak, dok vatrogasni veterani prema tradiciji predstavljaju društvo na različitim manifestacijama, uključujući međunarodno natjecanje sa zaprežnim štrcaljkama u Svetoj Mariji - rekao je Kristijan Golec, predsjednik DVD-a, dodavši da se članovi kontinuirano educiraju.

Rad DVD-a Mali Bukovec, koji uz aktivno članstvo broji i dvjestotinjak podupirajućih članova, pohvalio je i načelnik općine Darko Marković, inače bivši predsjednik društva

- Općina ponosna je što ima mogućnost podupirati rad i djelovanje društva koje ima 130 godina i ovo je prilika da se zahvalim svim članovima DVD-a na nesebičnosti i humanom radu koji na području naše općine obavljaju besprijekorno. Posebno hvala što su u ovih trinaest desetljeća bili čuvari tradicije i kulture bukovečkog kraja - rekao je Marković.

Označeno u
Galerija slika