FOTO „Čarobna osmica“- projekt dobre prakse

Varaždinske vijesti | 21.11.2023. u 10:18h | Objavljeno u Našim krajem

Prošlo je godinu i pol dana otkako se krenulo sa realizacijom verificiranog projekta „Čarobna osmica – pravilnim hranjenjem za zdravi život“, a 10 mjeseci od implementacije novih, energetsko i nutritivno izbalansiranih jutarnjih obroka u sedam osnovnih škola kojima je osnivač Grad Varaždin.

Projekt su osmislili i uvodili naši varaždinski nutricionisti, Anita Car, dipl.ing.preh.teh. i Davor Hostić, dipl.ing.preh.teh., univ.spec.nutr., dok je Grad Varaždin financijski podržao provedbu projekta.

Projekt je bio kreiran kroz 3 etape. U prvoj se krenulo sa procjenom raspoloživosti infrastrukture školskih kuhinja te edukacije onih ljudi koji će direktno i indirektno sudjelovati u projektu.

U drugoj etapi naglasak je bio na edukaciji i radionicama dionika projekta, učenika i predstavnika Vijeća roditelja, da bi se u trećoj etapi krenulo s implementacijom novih jelovnika. Koncept kreiranja obroka temeljio se na tome da se u jelovnicima zamijenila procesuirana hrana, hrana bogata šećerom i nezdravim masnoćama, i nadomjestila se zdravijim varijantama, obroci su se obogatili povrćem, prirodnim namazima, uvelo se više voća.

Uz navedeno, uzimalo se u obzir i to da se u obrocima ostave namirnice koje su karakteristične u prehrani našeg podneblja, ali se i naglasak stavio na način pripreme hrane uz promicanje kuhanih obroka.

Tako je generalni tjedni koncept obroka temeljen na dva dana pripreme jednostavnih obroka, dva dana kompleksnijih obroka, a jedan dan je dan za kuhani obrok u vidu variva, juha i slično.

U vrlo kratkom vremenskom periodu čak 80 % roditelja je podržalo ovaj projekt. Tome ide u prilog i činjenica da su jutarnji obroci u školama postali besplatni, pa su mnogi roditelji potaknuli svoju djecu da se hrane u školskim kuhinjama. Jelovnici su istaknuti na web stranicama svake škole i svaki roditelj može pratiti jelovnike nekoliko dana unaprijed, te ukoliko se na jelovniku nađe jelo koje njegovo dijete ne preferira, može mu taj dan spremiti jelo koje će dijete ponijeti u školu.

Prehrambene navike djece formiraju se od najranije dobi, od vrtićke pa sve do školske. Tako se od ove školske godine, u nadogradnji izvedbe projekta, krenulo s edukacijom roditelja čija djeca polaze u prvi razred, ali i s radionicama za učenike prvih razreda. Kroz ovu aktivnost dionicima su se približili ciljevi projekta i aktivnost se u praksi pokazala kao pun pogodak.

S tom će se aktivnošću nastaviti i u slijedećim generacijama učenika prvih razreda i njihovih roditelja, te će se projekt nadograđivati sa svim onim aktivnostima kojima je cilj promicanje pravilnog načina hranjenja, prevencija bolesti modernog doba i očuvanje zdravlja naše djece.

Ovaj je projekt na državnoj razini prikazan kao primjer dobre prakse i naglasilo se kako bi i drugi gradovi trebali slijediti taj primjer, uz napomenu da je Grad Varaždin prvi grad u Hrvatskoj u kojem sve škole ima ujednačen jutarnji obrok.

Galerija slika