FOTO Breznički Hum aktivan i na Malti kroz EU projekt RECUP

Varaždinske vijesti | 28.10.2024. u 14:09h | Objavljeno u Našim krajem

Armenci, Talijani, Španjolci, Slovenci, Rumunji, Grci i Hrvati – sudionici RECUP projekta CERV – Bratimljenje gradova doletjeli su prošlog četvrtka u središte Sredozemnog mora na Maltu, 140 kilometara udaljenu od talijanskog Palerma prema sjeveru, odnosno 300 kilometara od libijskog Tripolija prema jugu.

Temperature ugodne ljetne za razliku od naših već pomalo jesenskih. Na drugi po veličini, od triju malteških otoka, Gozo Island na krajnjem sjeveru Malte - države sa 800-tinjak tisuća stanovnika uglavnom katoličke vjeroispovijesti, dolazi se dobro organiziranim i jeftinim lokalnim cestovnim i morskim prijevozom.

Uske ceste omeđene su kamenim zidovima iza kojih dominiraju jestivi kaktusi znani i kao bodljikave kruške ili indijske smokve. Čini se kako je svako naselje povezano izgrađenim niskim kućama boje pijeska.

Na odredištu je sudionike europskog projekta Recup – Participatory Citizenship through exchanging good practices (Participativno građanstvo putem razmjene dobrih praksa) dočekao ambasador Republike Malte u Kraljevini Danskoj Nj.E. dr Mark Causon, koji je sudionicima ovoga projekta u ime malteške vlade bio domaćin.

U gradskoj vijećnici gradića Ghasri na otoku Gozo, priređene su prezentacije sudionika projekta uz predavanja i radionice kako bi se razmijenile ali i približile različitosti između lokalnih, regionalnih, nacionalnih ali i europskih oblika shvaćanja različitosti svakodnevnog života.

Najinteresantnija je svakako bila spoznaja kako na Malti nema pitke vode već se gotovo milijun žitelja ove drevne države napaja vodom dobivenom desalenizacijom morske vode.

Na svakom se koraku osjeća utjecaj Velike Britanije čija je Malta bila kolonija do 1964. godine – engleski je službeni jezik, vozi se lijevom stranom ceste, koriste se troiglene utičnice za struju, dok mnogi moderni maltežani umnogome slijede povijesne tradicije Ujedinjenog Kraljevstva.

No, ipak prevladava osjećaj kako je ovdje prisutan snažan utjecaj mješavine arapsko-mediteranskoga podneblja nalik na ono u Tunisu ili Libiji.

Maltežani se danas ponose svojom privredom i korištenjem naprednih znanja i tehnologija, IT industrija je razvijena, a gotovo svi avioprijevoznici poput Lufthanse, Ryanaira, Wizzaira, i drugih upravo ovdje obavljaju servise svojih brojnih zrakoplova, tako da je aviopromet nad Maltom prilično gust.

Osim svega, Malta je najvažnije strateško područje na Mediteranu, obzirom da se nalazi usred Sredozemnog mora.

Mnogo naučenoga na primjerima dobre prakse u par dana na Malti pružilo je mogućnost sudionicima projekta da brzo i sveobuhvatno spoznaju razlike i razmjene iskustva, te putem budućih druženja pokušaju to implementirati u svojim sredinama te tako aktivno sudjelovati u provedbi konačnih ciljeva RECUP projekta.

Ovaj projekt sufinancira Europska unija u okviru programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) - Bratimljenje gradova.

Galerija slika