FOTO Biskup Radoš na proslavi 200. godišnjice posvete župne crkve u Petrijancu Foto: Općina Petrijanec

FOTO Biskup Radoš na proslavi 200. godišnjice posvete župne crkve u Petrijancu

Varaždinske vijesti | 26.5.2022. u 10:14h | Objavljeno u Našim krajem

Euharistijskim slavljem proslavljena je 200. godišnjica posvete župne crkve Sv. Petra u Petrijancu, kako kažu iz Općine Petrijanec: "starice koja se još drži i rado kao prava domaćica prima svakog čovjeka žednog Božje ljubavi i blizine".

Misu je predvodio varaždinski biskup Bože Radoš koji je u propovijedi usporedio odnos majke i djeteta s crkvom kao majkom i kućom kao svojim djetetom. Andrija Bedenik čestitao je župniku i pozdravio biskupa u ime cijele župe svetog Petra i Pavla te je u svom govoru naglasio važnost crkve na ovome području koje se nekad zvalo Aqua Viva (živa voda).

Nakon zahvale župnika Ivana Sakača svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se svečana akademija glazbenika i recitatora u nedjelju kao i svečano euharistijsko slavlje održi i proslavi ova velika obljetnica, uzvanici su prisustvovali domjenku.

Nakon mise načelnik općine Petrijanec Željko Posavec čestitao je u ime Općine svim župljanima ovaj predivan jubilej te zahvalio župniku Ivanu Sakaču na odličnoj suradnji župe i Općine koja će se, kazao je, nastaviti i dalje. Zahvalio je i svim udrugama, skupinama i pojedincima koji su sudjelovali u organizaciji ove proslave, kao i glazbene akademije.

- Svatko od nas dao je dio glazbenog umijeća, talenta ili dio sebe za ovu proslavu. I sam sam se uvjerio koliko je iscrpljujuće organizirati ovakve događaje i pridonositi organizaciji, ali vjerujete da kada darujete za zajednicu i župu očekuje vas Božji blagoslov. Stoga hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovoj organizaciji. Prigodno nakon zahvale valja čestitati na ovakvom jubileju. Čestitam našem župniku Sakaču bez kojeg bi ova građevina bila samo zgrada, te mu stoga čestitam što okuplja nas vjernike i promiče kršćansku vjeru u našoj župi a ova građevina ima smisla biti Crkva. Mons. Bože Radoš, zaista sam počašćen što sam u nepune dvije godine imao čast biti dio misnog slavlja kojeg Vi predvodite u našoj općini. 2020. godine bili ste na 100. obljetnici kapelice Srca Isusova te Vam stoga želim zahvaliti na Vašoj predanosti i svemu što činite za vjernike naše župe - rekao je, između ostalog, načelnik Željko Posavec, zahvalivši i svim lokalnim OPG-ovima koji su darovali svoje proizvode za prigodan poklon biskupu.