FOTO Aquafest: Rimski spektakl u Varaždinskim Toplicama izazvao veliki interes brojnih posjetitelja Foto: Damir Mrvčić

FOTO Aquafest: Rimski spektakl u Varaždinskim Toplicama izazvao veliki interes brojnih posjetitelja

vv | 9.6.2024. u 18:40h | Objavljeno u Našim krajem

Današnjim trima utrkama “Putevima Rimskih Legionara 3 Aquae Iasae Trail”, na koje se odazvalo tristotinjak trkača,  završeno je atraktivno trodnevno događanje u Varaždinskim Toplicama Aquafest. Trodnevni rimski spektakl u organizaciji Turističke zajednice Grada Varaždinske Toplice na čelu s direktoricom Lanom Husnjak, Zavičajnoga muzeja, te uz potporu Grada Varaždinske Toplice svake godine privlači sve više posjetitelja, no i lokalnog stanovništva, a cilj mu je podsjetiti na nekadašnje običaje i način života, kad su u ove najbolje sačuvane rimske terme u Hrvatskoj dolazili rimski vojnici kako bi se iscijelili.

Stručni skup, kojim je događanje otvoreno, uveličali su svojim dolaskom Silvija Zagorec, Zamjenica župana, Dragica Ratković, gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice, Mirjana Vuković iz Ministarstva zdravstva, Antonija Drmić, voditeljica Službe za posebne oblike turizma i g. Tadimira Radobolja, voditelj Službe za upravljanje sredstvima Fonda za turizam, oboje iz Ministarstva turizma i sporta.

Na skupu su izlagali: Denis Kovačić, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske toplice, Melita Bartoš iz Daruvarskih toplica, Anita Vondrak iz Toplica Lipik te kao poseban gost g. Iztok Altbauer, direktor 'Slovenian Spas Association'. Nova iskustva i stručnu analizu o iskorištavanju geotermalne energije predstavila je Željka Sladović iz tvrtke Geoda,  “Pred svim ovim termama, čije smo priče čuli, je blistava budućnost, kao i pred Varaždinskim Toplicama, i vjerujem da će svaka od njih biti generator povećanja prihoda i izgradnje prepoznatljivosti dragocjenih hrvatskih destinacija, na kraju skupa je dodala Lana Husnjak, direktorica TZ-a Grada Varaždinske Toplice. 

Petak poslijepodne kao i cijela subota bili su obojeni dječjim smijehom i veseljem. Djeca su sudjelovala na brojnim antičkim radionicama, dok su odrasli mogli besplatno razgledati Grad uz stručnog vodiča, poslušati predavanje Kristijana Petrovića ili pogledati otvorenje izložbe ugledne topličanke na temu lokalnih mitova i legendi. Budući da je arheološko nalazište, odnosno nekadašnje terme, idealna  pozornica na otvorenom, jer zbog svoje odlične očuvanosti plijeni pažnju kako arheologa i povjesničara tako i posjetitelja, poslužilo je kao večernja pozornica na otvorenom.

U petak i u subotu kostimirane nimfe prinosile su žrtve bogovima, a grupa Traumatic Arts oduševila je prisutne vještinama plesa na svili te fire showa. Posebno su atraktivne bile dnevne i večernje povorke rimskih legionara, kojima su se pridružile i prekasne nimfe iz Varaždinskih Toplica. 

Natjecanje u pripremi rimskih kotlića bio je dio subotnjeg gastro programa, a budući da je bio natjecateljskog karaktera udruge su dale sve od sebe kako bi pripremile jelo dostojno bogova. Vrijeme kao da je stalo u subotu navečer, kad je glazbenik Zvjezdan Ružić, dobitnik 5 Porina i mnogih drugih nagrada zasvirao na klaviru i mellotronu, a nakon koncerta arheološko nalazište obasjali su vatreni trenuci u izvedbi skupine Traumatic Arts.