FOTO Advent u Marofu: Upaljena druga svijeća, održan sajam i godišnji koncert KUD Marof

VV | 5.12.2021. u 13:07h | Objavljeno u Našim krajem

U Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u subotu su nastavljena adventska događanja. Počelo je sa sajmom prigodnih proizvoda i paljenjem druge adventske svijeće te završilo godišnjim koncertom KUD-a Marof.

Renata Horvatić, voditeljica Turističke zajednice grada Novog Marofa, istaknula je da tradicionalno pripremaju sajam na kojem sudjeluju uglavnom lokalni OPG-ovi i obrti.

– Uz paljenje druge adventske svijeće uvijek pozovemo izlagače da predstave svoju predblagdansku i božićnu ponudu. S obzirom na epidemiološku situaciju, imamo desetak izlagača, lokalne OPG-ove i obrti kojima i na ovaj način omogućavamo njihovu promociju, a sugrađanima i posjetiteljima nudimo još jedan sadržaj u vrijeme Adventa – kazala je Horvatić.

Uz blagoslov patera Nikole Šanteka i adventske pjesme KUD-a Marof upaljena je druga adventska svijeća. Potom je u velikoj dvorani Kulturnog centra, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, godišnji koncert održao KUD Marof. Nastupili su dječja folklorna sekcija, dramska grupa Videki, folklorna sekcija, tamburaški sastav, ženska vokalna skupina Zipka i klapa Marof te gosti – KUD Beletinec.

Dragutin Košćak, predsjednik KUD-a Marof, naglasio je da su održali tradicionalni koncert nakon jednogodišnje stanke zbog pandemije.

– Prikazali smo cjelogodišnji rad u svim sekcijama, makar i u ovim otežanim uvjetima. Dali smo presjek rada kroz minulu godinu koja se svela praktično na nekoliko mjeseci jer nismo mogli održavati probe niti nastupe, a i ovaj koncert je bio u posebnim uvjetima s covid potvrdama – rekao je Košćak te najavio da će članovi KUD-a pripremiti i božićne koncerte na nekoliko lokacija.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač iznimno je zadovoljan što se i u otežanim uvjetima organiziraju manifestacije i prezentira rad udruga.

– I građani žele imati mogućnost da obiđu manifestacije poput sajma, budu dio događanja u adventsko vrijeme i vide što su udruge poput KUD-a pripremile. Pred nama je Božić, radosno vrijeme, i svima želim da ga u zajedništvu dočekamo – poručio je gradonačelnik.

Nastavak Adventa u Marofu slijedi svake sljedeće subote do Božića, a uz manje koncerte 18.12. bit će organiziran i doček Djeda Božićnjaka uz ostale sadržaje za djecu.

Novi Marof se priprema za svoj, sad već tradicionalni Doček u podne, no odluka o tome donijet će se u momentu kada budu poznate epidemiološke mjere za to razdoblje. Udruga Mladi za Marof priprema i ove godine Zimski Šic na bic, a u pripremi je i Šetnja Rabuzinovim bregima, 31.12., kao završnica proslave 100. godišnjice Ivana Rabuzina.