FOTO: 60 godina novomarofske Vatrogasne zajednice i združena vježba

| 18.12.2016. u 08:13h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Svečanom sjednicom u novomarofskom Kulturnom centru Ivan Rabuzin završeno je dvodnevno obilježavanje šest desetljeća rada i djelovanja Vatrogasne zajednice grada Novog Marofa.

Prvog dana ove svečanosti u protupožarnom centru u Novom Marofu okupilo se 50-ak članova, članica i dužnosnika Skupštine VZG-a Novi Marof, kako bi prisustvovali svetoj misi u novomarofskoj župnoj crkvi na kojoj je blagoslovljen novi vatrogasni barjak Vatrogasne zajednice grada Novog Marofa.

Barjak je poklonila tvrtka Knauf Insulation iz Novog Marofa, a blagoslovio ga je župnik fra Vitomir Glavaš. Potom je održana sjednica Skupštine VZG-a na kojoj su usvojeni određeni akti za 2017. godinu, a predsjednik Nedeljko Vukalović kratkim je izlaganjem prezentirao najznačajnije trenutke u radu kroz šezdeset godina postojanja. Svim članovima i članicama Skupštine uručene su spomen medalje izrađene povodom ove velike obljetnice.

Na svečanoj sjednici prisustvovalo je oko 150 vatrogasaca, gostiju i uzvanika, s razine lokalne i područne samouprave, Hrvatske vatrogasne zajednice, Vatrogasne zajednice Varaždinske županije te iz 15-ak vatrogasnih zajednica općina i gradova i dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Varaždinske županije.

Među njima su bili i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović, počasni predsjednik HVZ-a Teodor Fricki, v.d. zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Dejan Ivanušec, počasni predsjednik VZ Varaždinske županije Zvonko Biškup, direktor tvrtke Knauf Insulation Ivan Zagorec.

Gradonačelnik Jenkač zahvalio je svim generacijama vatrogasaca na svemu što su učinili za Novi Marof, mještane tog grada i za samo vatrogastvo, ali i za činjenicu da su vatrogasci upravo ti koji su svake minute spremni staviti tuđe živote ispred svojih. Obećao je u ime Grada da će i dalje pomagati vatrogastvo što potvrđuje i činjenica da je u proračunu osiguran iznos za nabavku novog vatrogasnog vozila.

Predsjednik VZG-a Novi Marof Nedeljko Vukalović govorio je o 60 godina rada novomarofske vatrogasne zajednice te nazočne upoznao s prijašnjim, sadašnjim i u budućnosti planiranim djelovanjem. Nakon svečane primopredaje novog vatrogasnog barjaka dodijeljena su odlikovanja i priznanja kako pojedincima tako i vatrogasnim organizacijama.

Odlikovanje za posebne zasluge Hrvatske vatrogasne zajednice uručeno zapovjedniku VZG-a Novi Marof Zdenku Lackoviću, srebrna medalja dodijeljena je članu DVD-a Novi Marof Kristijanu Kopjaru, a srebrna plamenica također članu DVD-a Novi Marof Nevenu Međeralu.

Dodijeljeno je i 125 spomen medalja povodom 60. obljetnice Vatrogasne zajednice grada Novog Marofa. Dvadesetak vatrogasnih zajednica i DVD-a s područja Varaždinske županije primilo je priznanja u oliku Pohvale Vatrogasne zajednice grada Novog Marof.

U prijepodnevnim satima u srijedu, 14. prosinca, na prostorima i u samoj područnoj školi Remetinec, održana je združena vježba vatrogasnih postrojbi Vatrogasne zajednice grada Novog Marofa.

Prema planu same škole o provođenju redovitih vježbi evakuacije učenika i nastavnog kadra u slučaju izbijanja požara ili druge ugroze, te u dogovoru sa zapovjedništvom VZG-a Novi Marof, isplanirana je i održana vježba evakuacije, u to vrijeme u školi zatečenih učenika, nastavnika i drugog osoblja, uz dodatno isplanirane elemente cjelokupne vježbe.

U vježbi je sudjelovalo 30-ak pripadnika i pripadnica vatrogasnih postrojbi svih sedam dobrovoljnih vatrogasnih društava koja djeluju unutar VZG-a Novi Marof.

Budući se vježba odvijala za vrijeme radnog vremena htjelo se između ostalog provjeriti koliko operativaca će se odazvati na intervenciju u to vrijeme. Cjelokupna vježba od prvog znaka uzbunjivanja do rješavanja svih zadataka bila je izvršeno za manje od 15 minuta.

Galerija slika